
Tak, tak, dobrze widzicie… chlebek bananowy ma poważną konkurencję – jogurtowy chlebek z mango FIT. Mięciutkie, pełne smaku, kuszące zapachem i kolorem ciasto, któremu nie można się oprzeć. Doskonałe do filiżanki kawy lub herbaty, na drugie śniadanie lub słodki podwieczorek.
Dodatkowo, jogurtowy chlebek z mango to całkiem pożywna i zdrowa alternatywa. Jedyny grzeszek jaki skrywa w sobie to czekolada, ale bez obaw możecie ją pominąć, zapewniam, że dalej będzie pysznie.
Miłego dnia!

Jogurtowy chlebek z mango FIT
Jogurtowy chlebek z mango FIT to mięciutkie, bardzo aromatyczne, kuszące zapachem i kolorem ciasto, któremu nie można się oprzeć. Doskonałe do filiżanki kawy lub herbaty, na drugie śniadanie lub słodki podwieczorek.
Ilość porcji: 10 porcji
Składniki:
- Składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
- 1 szklanka (ok. 270 g) pulpy z mango
- 1½ szklanki mąki orkiszowej jasnej
- 1 jajko
- ½ szklanki (150 g) jogurtu naturalnego
- ⅓ szklanki (80 ml) oleju
- ⅓ szklanki (70 g) ksylitolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatkowo:
- 50 g białej czekolady (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Jajka z ksylitolem utrzeć na jasną, puszystą masę.
- Zmniejszyć obroty miksera i cały czas mieszając dodać jogurt naturalny, pulpę z mango i olej.
- Na koniec, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz posiekaną białą czekoladą (opcjonalnie) i krótko wymieszać szpatułką/łyżką tylko do połączenia składników.
- Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 12 cm x 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
- Piec około 50 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Drugi raz wyszedł zakalec, robię wszystko wg przepisu
Cześć Róża, jedyne co mi przychodzi do głowy to najważniejsze, aby jak najkrócej mieszać mokre składniki ze suchymi, nie muszą być dokładnie wymieszane, u mnie czasami troszkę ciasto wygląda jak niedomieszane. Duga rzecz to składniki powinny mieć temperaturę pokojową. To są dwie rzeczy, z powodu których na początku najczęściej nie wychodziły mi mokre ciasta. Ale dla ułatwienia, możesz również spróbować dodać odrobinę mniej pulpy z mango, jeżeli ciasto jest zbyt mokre.
Robiłam dwa razy i dwa razy zakalce takie, że masakra. Nigdy w życiu mi takie nie wychodziły.
Możliwe powody to zbyt długie mieszanie po dodaniu suchych składników lub składniki nie miały temperatury pokojowej.
Mi dziś pięknie wyrastało, jak tylko wyjęłam z piekarnika opadło
Możliwe powody to zbyt długie mieszanie po dodaniu suchych składników lub może składniki nie miały temperatury pokojowej.