środa, 30 grudnia 2020

Chilli con carne

To danie gości w mojej rodzinie na stołach już od dwudziestu lat. Pyszne rozgrzewające danie jednogarnkowe. Świetne do podania na imprezach jak i na obiad czy kolację. Przepis przywędrował do nas z Niemiec gdzie miałam przyjemność pracować w restauracji. Jego zdecydowaną zaletą jest to że robi się je dość szybko.

5porcji
500 gramów mięsa mielonego wołowo - wieprzowego
1 duża cebula 
1 duża papryka można pominąć
2 puszki fasoli czerwonej można dać jedną my lubimy dużo
1 puszka kukurydzy
1 puszka pomidorów krojonych opcjonalnie zamiast 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz cayenne według uznania
kmin rzymski 1 płaska łyżeczka
tymianek lub oregano 1 łyżeczka
papryka słodka 1 kopiasta łyżeczka
Zamiast wyżej wymienionych przypraw można użyć fix do chilli con carne
1 szklanka wody

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. następnie dodajemy mięso mielone lekko solimy i smażymy aż mięso zmięknie podlewając niewielką ilością wody. Mieszamy co jakiś czas.
Następnie dodać paprykę pokrojoną w kosteczkę, przyprawy lub fix chwilkę smażymy i dodajemy pomidory z puszki, odsączoną fasolę i kukurydzę całość gotujemy na niedużym ogniu około 15 minut co jakiś czas mieszając. Jeżeli dnie będzie zbyt gęste to wlewać stopniowo wodę. Chilli con carne  powinno mieć konsystencję bardzo gęstej zupy.
Smacznego :)



2 komentarze:

  1. Super,smakowicie wygląda,dawno nie jadłam aź ślinka leci.Biorę sie za gotowanie.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, polecam i życzę smacznego :)

    OdpowiedzUsuń