Pizza na cieście francuskim to szybka i pyszna alternatywa dla tradycyjnej pizzy. Jej wykonanie zajmuje tylko kilka minut, więc super się sprawdza jako przekąska dla niezapowiedzianych gości.
Pizza na cieście francuskim przepis
Tak pizza z ciasta francuskiego to super przekąska na imprezę. Smakuje każdemu, a co najważniejsze – robi się ją bardzo szybko. Samo przygotowanie składników to 5-10 minut plus do tego 15 minut pieczenia i pyszna przekąska na imprezę gotowa. Jeśli szukacie więcej inspiracji na takie dania, to zajrzycie również tutaj: przekąski na imprezę.
Pizza na cieście francuskim – Składniki:
- 1 duże opakowanie ciasta francuskiego – 300 g
- ketchup do posmarowania ciasta francuskiego
- 4 średnie pieczarki – ok. 100 g
- 8 plasterków szynki dość cienko pokrojonej – ok. 50 g
- 1 mała czerwona cebula – ok. 40 g
- 6 pomidorków koktajlowych kilka pomidorków koktajlowych
- 1 kulka sera mozzarella – 125 g po odsączeniu z zalewy
- 2 duże plastry żółtego sera – ok. 50 g
- zioła prowansalskie
Przepis na pizzę na cieście francuskim:
- Pieczarki oczyścić (przeczytaj artykuł: pieczarki myć, czy obierać?). Następnie pokroić je na plasterki.
- Cebulę obrać z łupinek, a następnie pokroić w piórka.
- Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki.
- Szynkę podrzeć na mniejsze kawałki.
- Plasterki żółtego sera pokroić na 8 części.
- Ser mozzarella odsączyć z zalewy i pokroić na plasterki.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 220 st. C (funkcja góra-dół, bez termoobiegu).
- Na dużej blaszce od piekarnika rozłożyć papier do pieczenia, a na nim rozwinąć ciasto francuskie. Brzegi ciasta zawinąć do środka na ok. 1 cm, tak by stworzyć brzegi pizzy. Posmarować ciasto ketchupem. Następnie na nim poukładać pokrojoną mozzarellę, szynkę, cebulę, pieczarki i pomidorki koktajlowe. Na wierzchu poukładać plasterki żółtego sera, a całość oprószyć delikatnie ziołami prowansalskimi.
- Piec pizzę na cieście francuskim przez ok. 15-17 minut do zarumienienia. Smacznego!
Pizza z ciasta francuskiego – co warto wiedzieć?
- Po upieczeniu należy odstawić pizzę na parę minut, by nieco ostygła.
- Taka pizza super smakuje jako samodzielne danie, a także w towarzystwie sosu czosnkowego, na który znajdziecie również przepis na moim blogu tutaj: sos czosnkowy.
- Jeśli marzy Wam się drożdżowa pizza, to polecam ten przepis: ciasto na pizze.
- Oczywiście dodatki do pizzy możecie dowolnie modyfikować, dodając np. zwykłą białą cebulę, oliwki, szynkę parmeńską, kiełbasę itd.
Prosto, smacznie i przyjemnie! Dziś muszę wypróbować ten przepis <3 Ostatnio cały czas zajadam się pizzą z Sypkiej Mąki i Masła – jest super! Ale dziś chyba wypróbuję takiego przysmaku. Musze jeszcze wybrać odpowiedni film na wieczór :D