Stosy z ziemniaków i kiełbasy krakowskiej

 Stosy z ziemniaków i kiełbasy krakowskiej suchej , masła, oregano, tymianku, czosnku, odrobiny sera i oczywiście trochę kruchej soli morskiej i czarnego pieprzu.


 Każdy słodki mały stos kiełbasy krakowskiej suchej,  ziemniaków jest doskonały i taki pyszny. Sekretem jest  cienkie krojone ziemniaki i kiełbasa i układanie ich w stosy. Gdy każdy stos się wypieka, brzegi ziemniaków i kiełbasy  stają się wyjątkowo chrupiące, podczas gdy środek robi się maślany, z nutą tymianku i czosnku w każdym stosie. Tak bardzo smaczne.


Pieczone ziemniaczki z kiełbasa

SKŁADNIKI

6 średnich ziemniaków pokrojonych w plastry
½ szkl masła, stopione
1/4 szklanki posiekanego świeżego oregano
2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
1-2 ząbki czosnku, starte
1/2 szklanki startego parmezanu
1/2 szklanki rozdrobnionego ostrego sera cheddar
sól, pieprz czarny




Wykonanie

1.Rozgrzej piekarnik do 200 ° C. Lekko nasmaruj 12-szklaną blachę do muffinek.

2. Potnij ziemniaki i kiełbasę  za pomocą mandoliny lub bardzo ostrego noża na plastry

3. W dużej misce wymieszać masło, oregano, tymianek, czosnek, oba sery oraz dużą szczyptę soli i pieprzu. Dodaj ziemniaki i dobrze wymieszaj. Rozłóż ziemniaki na przemian z kiełbasą równomiernie na przygotowanej foremce na muffinki, układając warstwy aż do samej góry. Podczas gotowania ziemniaki skurczą się.

4. Przykryj folią i ułóż na blasze do pieczenia. Włożyć do piekarnika i piec 30 minut. Zdejmij folię i kontynuuj gotowanie przez kolejne 20-25 minut lub do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie i złociste. Przeciągnij nożem do masła krawędzie każdego stosu, aby je zwolnić. Podawaj natychmiast, posypane odrobiną soli morskiej.


 

Brak komentarzy: