Blog posts

Pikantne skrzydełka w chrupiącej panierce

Pikantne skrzydełka w chrupiącej panierce

Kurczak, Przekąski

Przepis na pikantne skrzydełka z kurczaka w pysznej, chrupiącej panierce i aromatycznej marynacie, to świetny pomysł na przekąski nie tylko karnawałowe! Te doskonałe, pikantne skrzydełka sprawdzą się na każdą imprezę jako pyszna i aromatyczna przekąska dla gości. Nasze skrzydełka imprezowe otoczone są panierką z płatków kukurydzianych i smażone w głębokim tłuszczu. Skrzydełka są pikantne i bardzo soczyste w środku oraz super chrupiące na zewnątrz.

Chrupiące skrzydełka smażone to pomysł na dość proste w wykonaniu, niedrogie i wyjątkowo pyszne danie z kurczaka. Wystarczy pikantne skrzydełka zamarynować, następnie obtoczyć w panierce i usmażyć. Z czym podać pikantne skrzydełka z kurczaka? Tak przygotowane skrzydełka świetnie smakują z keczupem, sosem czosnkowym oraz sosem BBQ. Znakomitym dodatkiem do nich będą też z pewnością chrupiące frytki!

Domowe skrzydełka w chrupiącej panierce sprawdzą się zatem jako przekąska, zakąska, pyszny poczęstunek oraz małe co nieco dla dzieci. Jeśli szukasz więc przepisu na pikantne skrzydełka, to zapraszamy do sprawdzenia naszego pomysłu.

pikantne skrzydełka w chrupiącej panierce


 

 

 

 

Jak zrobić pikantne skrzydełka w chrupiącej panierce? 

Składniki:

  • skrzydełka z kurczaka: 12 szt.
  • szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • płatki kukurydziane: 3/4 szklanki
  • pieprz cayenne: 1 łyżeczka
  • majeranek: 1 łyżeczka
  • sól: 1 łyżeczka
  • czarny pieprz: 1 łyżeczka
  • mleko w proszku: 1 łyżka
  • suszony czosnek: 1 łyżeczka
  • suszona cebula: 1 łyżeczka
  • wędzona papryka: 2 łyżeczki
  • maślanka: 1 szklanka
  • olej do smażenia

pikantne skrzydełka w chrupiącej panierce


Jak zrobić pikantne skrzydełka w chrupiącej panierce?

Przygotowanie: 

W garnku zagotowujemy 2 litry wody z ulubionymi przyprawami i solą. Skrzydełka dzielimy na trzy części, końcówki odkładamy na bok. Wrzucamy mięso na wrzątek i gotujemy około 10 minut. Jeśli mamy duże skrzydełka, należy dołożyć 2 – 3 minuty gotowania.
Skrzydełka wyjmujemy i po lekkim odsączeniu przekładamy do maślanki. Przyprawy oraz płatki kukurydziane razem miksujemy, pamiętając, aby nie powstał z nich jednolity proszek, ale panierka o grubszej strukturze. Następnie wsypujemy do zamykanego szczelnie pudełka i dodajemy mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz mleko w proszku.
Skrzydełka lekko otrząsamy z nadmiaru maślanki, wkładamy po kilka sztuk do pudełka, zamykamy i energicznie potrząsamy.
Nigdy tak nie rozprowadzimy tak dokładnie panierki po mięsie, jak przy pomocy potrząsania. Dociera ona wszędzie, w każdy zakamarek, a my przy tym nie brudzimy sobie rąk.
Z każdego skrzydełka strząsamy trząsamy nadmiar i smażymy na patelni w rozgrzanym oleju. Tłuszczu powinno być tyle aby sięgał do połowy skrzydełek. Jeśli będzie go mniej, wtedy będziemy musieli obsmażać z każdej strony, a nie tylko z dwóch.
Usmażone osuszamy na ręcznikach i gotowe. Dzięki temu, że najpierw wrzucamy mięso na wrzątek z przyprawami, raz nadajemy mu smak, a dwa zamykamy je. Dlatego skrzydełka są tak delikatne i soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz.
Życzymy Smacznego!
pikantne skrzydełka w chrupiącej panierce

Napisz komentarz