JOGA&AJURWEDA,  KUCHNIA

Eliksir z imbiru na dobry początek dnia

Dzień 27 grudnia powninno się ogłosić dniem modłów o szybszą przemianę materii. Odkąd pamiętam co rano popijam a to wodę z cytryną, a to z octem jabłkowym, a ostatnio dodaję do wody eliksir z imbiru i kurkumy (piję go również jako shot, dodaję do herbaty).

Odkąd pamiętam mam problemy z nadwrażliwymi jelitami (wzdęcia, blugotanie itd.) , poza tym  modły nie wystarczają, muszę się trochę wysilić, aby być w dobrej formie. Ten eliksir to moje wybawienie, ale przede wszystkim jest pyszny!

Korzenie (bulwy) imbiru zawierają węglowodany, witaminę C, B1 i B2, witaminę E, A i K, kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, żelazo i potas. Intensywny aromat imbiru, ze świeżą, trochę słodką, a trochę drzewną nutą to zasługa zingiberolu – składnika olejku eterycznego. Natomiast substancje żywicowe m.in. gingerol i zinferon, odpowiadają za palący, lekko gorzki smak. Wszystkie te substancje mają lecznicze właściwości. Dzięki nim imbir m.in.:

  • Leczy  przeziębienia i infekcje wirusowe, bo jest bogaty w substancje przeciwzapalne.
  • Ułatwia trawienie. Olejek zawarty w kłączu pomaga w zaburzeniach trawienia. Pobudza wydzielanie śliny, soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia.
  • Działa przeciwobrzękowo, bo zawarty w nim olejek eteryczny ma działanie moczopędne.
  • Dba o jamę ustną. Ma działanie odkażające i odświeżające, pozostawia miły zapach w ustach. Leczy infekcje, pobudza wydzielanie śluzu.
  • Polepsza krążenie krwi, wspaniale rozgrzewa cały organizm. Poprawia ukrwienie i dotlenienie komórek, dzięki czemu korzystnie działa na układ odpornościowy.

Kurkumę uzyskuje się z korzenia ostryżu, czyli rośliny z rodziny imbirowatych. Kurkuma często jest nazywana kuzynką imbiru, także ze względu na ostry smak. Kurkuma to kłącze, korzeń lub łodyga znajdujące się pod ziemią. Kurkuma, którą znamy z naszych kuchni to właśnie zmielone kłącze lub łodyga ostryżu.

Podstawowym składnikiem kurkumy jest kurkumin, która odpowiada za charakterystyczny, pikantny smak i żółtą barwę przyprawy. Kurkuma słynie m.in. z właściwości:

  • przeciwzapalnych,
  • antyoksydacyjnych,
  • przeciwnowotworowych,
  • żółciopędnych,
  • oczyszczających,
  • diuretycznych,
  • hepatoprotekcyjnych,
  • tonizujących
  • antymutagennych.

To sprawia, że od dawna kurkumę stosuje się w leczeniu wielu chorób, takich jak kolka, czerwonka, żółtaczka, schorzenia wątroby, katar, ospa wietrzna, świerzb, przeziębienia, zapalenie spojówek i w schorzeniach dróg moczowo-płciowych oraz w przypadkach niestrawności, a nawet reumatoidalnego zapalenia stawów.

 

Składniki na około 1 litr gotowego napoju:

2-3 cytryny

2-3 pomarańcze

około 100 g świeżego korzenia imbiru

50 g świeżej kurkumy

500 ml wody

100 ml syropu z agawy (w wersji wegetariańskiej miodu)

Przygotowanie:

Imbir i kukrumę wyszoruj i osusz. Zetrzyj na tarce o małych oczkach. Uprzedzam: kurkuma bardzo barwi skórę, ubierz rękawiczki zanim zaczniesz ją ścierać. Wyciśnij sok z cytryn i pomarańczy. Wymieszaj ze startym imbirem. Umieść całość na sitku o drobnych oczkach i przetrzyj przez nie, lub umieść na gazie/czystej szmatce i wyciśnij cały sok.

Wyciśnięty sok połącz z wodą i syropem/miodem. Przelej najlepiej do szklanej butelki i przechowuj w lodówce, zachowuje świeżość do 4 tygodni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *