Ciasteczka na Boże Narodzenie – najciekawsze pomysły

Ciasteczka na Boże Narodzenie – najciekawsze pomysły

Boże Narodzenie nieodmiennie kojarzy się z zapachem piernika i pierniczków, sernika i kruchych ciasteczek, które pogryzamy mimochodem, przechodząc z kubkiem gorącej herbaty do salonu, by tam zatopić się w lekturze nowej książki lub obejrzeć film o świątecznej tematyce. Jakie kruche ciasteczka najbardziej lubimy? Każdy ma swój ulubiony typ.

Jedni uwielbiają babcine ciastka z maszynki, inni nie wyobrażają sobie świąt bez migdałowych smakołyków, a kolejni przepadają za kruchymi łakociami z makiem. Na szczęście wszystkie te gusta można pogodzić i upiec różnorodne rodzaje ciastek, układając je zgodnie obok siebie na jednej paterze.

Ciasteczka migdałowe – smak i aromat

Ciastka migdałowe zawdzięczają swój niezwykły aromat zmielonym migdałom lub olejkowi migdałowemu, który bardzo często dodawany jest do ciastek amaretto. Jest on przyjemny i nęci tak, że już od pierwszych sekund po wyjęciu z piekarnika migdałowych łakoci mamy ochotę od razu je zjeść.

Amaretto – czyli ciasteczka z mąki migdałowej

Amaretto to jedne z bardziej znanych ciastek migdałowych. Do ich wykonania potrzebne są zmielone migdały, które w sklepie można kupić także pod nazwą mąki migdałowej. Do upieczenia tych łakoci potrzebny jest również olejek (aromat) migdałowy, dżem, kakao, cukier oraz jajka. Przed ich przygotowaniem należy nagrzać piekarnik do 180 stopni, a blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski należy wsypać zmielone migdały lub mąkę migdałową, kakao, drobny cukier i razem wymieszać łyżką. Później trzeba dodać całe jajka, olejek migdałowy i zmieszać to wszystko przy pomocy miksera. Następnie z lepkiej masy toczy się kulki o średnicy 3 cm, a każdą z tych kulek obtacza w cukrze pudrze i układa na papierze. Następnie przy pomocy drewnianej łyżki, a dokładniej – jej końca, robi się wgłębienie w środku kulki. Na koniec wkładamy ciastka do piekarnika i pieczemy około 10 minut. Po wyjęciu, do wgłębienia ciastek, nakłada się odrobinę dżemu.

Składniki na ciastka migdałowe amaretto:

  • 340 g zmielonych bardzo mocno migdałów (lub 340 g mąki migdałowej),
  • ½ łyżki kakao,
  • 2 jajka,
  • 1 i ½ łyżki olejku migdałowego,
  • 1 filiżanka bardzo drobnego cukru,
  • ½ filiżanki cukru pudru do obtoczenia,
  • dowolny dżem.

Zobacz także: Przepis na świąteczne ciastka migdałowe

Migdałowiec – przepis

Kto nie jest fanem ciasteczek albo nie ma czasu ich wypiekać, niech sięgnie po przepis na migdałowiec. To pyszne i proste w wykonaniu ciasto przyniesie ze sobą ducha świąt i wywoła uśmiech na twarzy każdego łasucha.

Składniki potrzebne do wykonania migdałowca:

  • 1 puszka masy kajmakowej,
  • 1 litr mleka,
  • 2 duże paczki krakersów,
  • ¾ szklanki cukru,
  • ½ litra śmietany 30%,
  • 10 dag płatków migdałowych,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 25 dag masła,
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko.

Wykonanie:

Do 1 i ½ szklanki mleka  należy dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, jajko oraz sypki budyń. Następnie trzeba to wszystko zmiksować. Z reszty mleka przygotowuje się budyń. W tym celu zagotowujemy mleko łącznie z cukrami (zwykłym i waniliowym), dodajemy uprzednio przygotowaną masę. Mieszamy budyń do momentu, aż zgęstnieje. Kiedy jest już gotowy, odstawiamy do przestudzenia. Garnek przykrywamy folią spożywczą, aby nie powstał na wierzchu kożuch. 

Kolejnym etapem jest przyrządzenie kremu budyniowego. Miksujemy masło na puszystą masę i po trochu, partiami, dodajemy do niego przestudzony budyń. Dzięki temu powstaje gładki, puszysty krem.

Następnym krokiem jest układanie poszczególnych warstw. Wykładamy blachę papierem, a następnie krakersy. Na to nakładamy krem budyniowy. Przykrywamy go drugą warstwą krakersów. Potem kładziemy masę kajmakową. Zanim to jednak zrobimy, podgrzewamy ją lekko w garnuszku, bo wtedy łatwiej jest ją rozsmarować. Wykładamy ciepłą masę na krakersy, a następnie znów układamy ciastka.

Ostatni etap przygotowań stanowi warstwa śmietanowa. Rozpuszczamy żelatynę w 1/3 szklanki wody i odstawiamy na 10 minut, aby napęczniała. Po tym czasie leciutko ją podgrzewamy, ale uważamy, aby jej nie zagotować. Ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę i dodajemy do niej po jednej łyżce żelatyny. Kiedy już w całości zmiksujemy je ze sobą, wtedy wykładamy na wierzch ciasta i posypujemy podprażonymi pestkami migdałów. Gotowe ciasto chłodzimy i trzymamy w lodówce.

pierniczki wigilijne

Pierniczki – doskonała świąteczna przekąska

Smaku pierniczków w okolicach świąt nie da się z niczym porównać. Są niczym zapowiedź najlepszego prezentu, magicznego czasu, kiedy to znikają wszystkie troski i problemy. Warto je upiec już na początku grudnia. Wiele pierniczków ma charakterystyczną strukturę: są twarde po upieczeniu (to zasługa miodu), a miękną w miarę upływu czasu. Jeśli ktoś lubi piec pierniczki z wyprzedzeniem, warto aby zapoznał się z poniższym przepisem:

Składniki na około 100 sztuk pierniczków:

  • 300 g miodu,
  • 100 g cukru pudru,
  • 550 g mąki pszennej,
  • 120 g masła,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 30-40 g przyprawy do piernika.

W pierwszej kolejności należy podgrzać w garnku miód oraz masło. Trzeba przy tym cały czas mieszać i nie dopuszczać do zagotowania się składników. Chodzi o to, aby składniki się rozpuściły, ale nie zagotowały. Potem zdejmuje się garnek z ognia i odstawia aż do ostygnięcia masy. Do chłodnej masy dodaje się resztę składników i dokładnie je miksuje. Jeśli ciasto wydaje się zbyt miękkie do wałkowania, powinno się je trochę schłodzić. Potem wałkuje się je na stolnicy na grubość 2-3 mm i wykraja przy pomocy foremek w różnorodne kształty. Potem układa się na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wypieka w temperaturze 180 stopni przez 8-10 minut. Pierniczki trzeba obserwować, bo łatwo mogą się przypalić.

Po ostygnięciu pierniczki mogą być dość twarde. Aby szybciej zmiękły, można położyć je blisko pokrojonych jabłek, dzięki czemu wchłoną odpowiednią dawkę wilgoci. Należy jednak wymieniać te jabłka co 3 dni, bo inaczej zarówno owoce, jak i pierniczki, zajdą pleśnią. Jeśli chcemy udekorować wypieki, zróbmy to na kilka dni przed Wigilią. Wtedy lukier na pierniki będzie świeży, a to ważne, jeśli wykonujemy go z białek jajka.

Przepis na lukier do pierniczków

Biały lukier do pierniczków to taki, który ucierany jest z cukru pudru i cytryny. Wystarczy dobrać odpowiednie proporcje np. 60 g cukru pudru i 2 łyżki cytryny i utrzeć je przy pomocy drewnianej pałki na gładką masę, by móc po chwili dekorować nim korzenne ciasteczka. Jednak jeśli zależy nam na uzyskaniu bardziej plastycznego lukru do pierników, który można wlewać do woreczków lub szprycy, wtedy zróbmy go na bazie cukru pudru i białek.

Zobacz także: Przepis na lukier do pierniczków

Tradycyjne ciastka przez maszynkę i inne propozycje 

Jeśli ktoś nie pamięta smaku ciastek z maszynki, niech żałuje. Nasze babcie wiedziały, co dobre. A że do dyspozycji miały maszynkę do mielenia mięsa, to używały jej do wykonania pysznych i kruchych ciasteczek. Wystarczyła tylko odpowiednia końcówka i złociste, pokarbowane ciastka same wskakiwały na blachę, piekły się w bardzo krótkim czasie i w równie rekordowym tempie znikały z talerza. Kto nie zna tego przepisu, niech spróbuje. Na pewno nie pożałuje.

Składniki niezbędne do wykonania ciastek:

  • 500 g mąki pszennej tortowej,
  • 200 g masła,
  • 3 żółtka,
  • 130 g cukru pudru,
  • 2 łyżki gęstej śmietany,
  • 4 krople ekstraktu z wanilii.

Aby wykonać ciastka, należy najpierw zmieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Potem trzeba dołożyć do nich masło pokrojone w mniejsze kawałki oraz żółtko, śmietanę i ekstrakt z wanilii. Masło można wpierw posiekać nożem na stolnicy. Potem trzeba zagnieść wszystkie składniki w jednolite ciasto. Gotowe ciasto przepuszcza się przez maszynkę do mielenia mięsa (musi być założona specjalna końcówka do ciasteczek), a kiedy kolejne pasma wychodzą z maszynki, ucina się je nożem na kawałki o długości mniej więcej 10-12 cm. Surowe ciasteczka należy układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze około 190 stopni przez 10-15 minut (do zrumienienia).

Materiał partnera


Related Posts

Pierniczki wigilijne z cynamonem

Pierniczki wigilijne z cynamonem

Ostatnio naszło mnie na pierniczki i testowałam kilka przepisów. Zaczęło się od tego, że szefowa wróciła z Göteborga z wielką paczką kupnych szwedzkich ciastek cynamonowych w kształcie serduszek (pepparkakorów), których zjadłam osobiście połowę. Dla mnie takie ciasteczka to kwintesencja Świąt i najlepsze pierniczki. Na choinkę, do dekorowania, do chrupania. Są chrupkie, pikantne i cieniutkie.  Nie żeby coś miała do katarzynek czy grubych ciastek […]

Proste przepisy na kruche ciasteczka, które zrobią furorę tej jesieni

Proste przepisy na kruche ciasteczka, które zrobią furorę tej jesieni

Prosty przepis na kruche ciasteczka oraz różne wariacje na ich temat, które będą doskonałym dodatkiem do kawy w chłodne jesienne dni.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *