wtorek, 22 grudnia 2020

Piernik na karmelu


Piernik na karmelu, bez dodatku miodu. Piernik na ostatnią chwilę, nie musi dojrzewać przed czy po pieczeniu.


  • Karmel:

  • 1 szklanka cukru,

  • 1/2 szklanki wody,

  • ciasto:

  • 2 jajka,

  • 1 szklanka cukru,

  • 1 szklanka śmietany (30%)

  • 2 szklanki mąki pszennej,

  • 1 szklanka mąki żytniej,

  • 1 łyżka masła,

  • 1 łyżka octu,

  • 3 łyżeczki zmielonych przypraw korzennych,

  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej,

  • masło i bułka tarta do formy,




Karmel: cukier wsypać do suchego garnka, postawić na niedużym ogniu i podgrzewać, aż cukier się rozpuści i zabarwi na kolor bursztynowy. Wlać gorącą wodę gotować mieszając, aż cukier się rozpuści. Odstawić do ostudzenia.

Ciasto: jajka wymieszać z cukrem i śmietaną. Mieszaninę wlać do miski z mąką. Dodać karmel oraz pozostałe składniki ciasta. Wymieszać na jednolitą masę.

Ciasto przełożyć do formy (keksówka 25 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz