grudnia 22, 2020

Świąteczny chleb z gara z morelami, figami i rozmarynem.

chleb na święta

chleb


Chleb na świąteczny stół, obiecałam Wam przepis na domowy chleb, ale taki bardzo świąteczny. Postanowiłam przygotować chleb na drożdżach, żeby każdy mógł bez problemu go  przygotować.


Przepis na domowy chleb na święta, z morelami, figami i rozmarynem.


zaczyn:

- 1 kulka wielkości zielonego groszku świeżych drożdży

- 100 g wody

- 100 g mąki pszennej typ 480

Bardzo dokładnie wymieszaj w miseczce, okryj szczelnie folią i odstaw na 6-8 godzin.


ciasto:

- 7 g drożdży instant lub 25 g świeżych

- 150 g mąki z pszenicy typ 480

- 400 g mąki z pszenicy typ 750 lub z orkiszu o typie 700

- 60 g mąki pszennej typ 1050 (lub pszennej typ 500, 750, 2000 lub orkisz typ 700)

- 300 ml wody

- 2-3 łyżki oliwy

- łyżka soli


Wkład:

- 15 moreli

- 6 miękkich fig (tzw. soft figi)

 - listki z kilku gałązek rozmarynu

- 4 - 5 łyżek siemienia lnianego



Składniki na ciasto umieść w dzieży robota, całość wyrabiaj na prędkości 4 przez 10 minut, przykryj folią i odstaw ciasto na autolizę na 30 minut.

Do ciasta dodaj zaczyn, całość wyrabiaj na prędkości 4 około 15 minut. 

Dodaj posiekane morele, figi, siemię i rozmaryn, całość wyrabiaj tak, aby składniki równo się rozprowadziły w cieście ale nie dłużej niż 5 minut.

Ciasto odstaw do wyrośnięcia na 1 do 1,5 godziny.

Koszyczek podłużny lub durszlak, wyłóż ściereczką, oprósz mąką bezglutenową np. ryżową uformuj chleb i zlepieniem ułóż go w koszyku. Pamiętaj chleb po wyjęciu z koszyczka odwracasz do góry nogami więc to zlepienie idzie wtedy na spód, jeśli zrobisz to odwrotnie chleb się rozleje.

Chleb w koszyczku odstaw na 25- 30 minut do podrośnięcia, w tym czasie nagrzej piekarnik do 250 stopni wraz z garem żeliwnym.

Chleb wyjmij koszyczka na papier do pieczenia- jeden szybki ruch do góry nogami.

Chleb natnij mocno i głęboko żyletką - nóź się nie nadaje.

Wyjmij garnek, zdejmij pokrywkę , umieść chleb w garnku - łapiemy za papier i w ten sposób przenosimy. Przykryj pokrywką i wstaw do pieca,

Pieczemy 25 minut, otwórz piekarnik, zdejmij pokrywkę, piecz dalej chleb 20 minut w temp. 230 stopni C.

Grzanie góra- dół

Chleb studzimy i kroimy dopiero.

Smacznego!


Figi możesz zastąpić np. żurawiną lub suszonymi śliwkami.


1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI