Schab pieczony w mleku

by - grudnia 22, 2020

Kruchy i soczysty schab pieczony w... mleku! :) Pierwszy raz znalazłam tego typu metodę przygotowywania wędliny, ale sprawdziła się w 100%. Mleko podczas pieczenia powinno sięgać mniej więcej do połowy wysokości mięsa, a resztę polewamy tylko kilkakrotnie z wierzchu. I to wystarczy, żeby uzyskać przepyszną, dobrze doprawioną wędlinę na kanapki.


Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 4 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 l mleka

Czosnek obrać, wycisnąć przez praskę do moździerza, dodać sól, pieprz i czerwoną paprykę. Dobrze rozetrzeć w moździerzu lub w miseczce z pomocą łyżki. Dodać olej, wymieszać. Przygotowaną mieszanką dokładnie natrzeć schab. Deskę do krojenia równomiernie obsypać majerankiem, następnie obtoczyć w nim mięso. Zawinąć je w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 12-24 godziny. Po tym czasie wyciągnąć, odwinąć z folii, włożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać mlekiem. Piec w temperaturze 200°C przez 70 minut. W czasie pieczenia 3-4 razy polać mięso mlekiem, w którym się piecze. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić mięso do całkowitego wystudzenia. Następnie wyciągnąć je z formy, osuszyć, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie wędlina jest już gotowa.

Źródło przepisu: posmakuj-to.blogspot.com



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze