Boże Narodzenie Ciasta

Piernikowy kopiec kreta

Świąteczna wersja znanego wszystkim kopca kreta. Zamiast bananów jest pyszna, domowej roboty konfitura śliwkowa, a bazę kopca kreta stanowi czkoladowo-piernikowe ciasto. Czyż nie wygląda smakowicie?

Składniki (na tortownicę o średnicy 23 cm):

  • 100g masła
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 100g mlecznej czekolady
  • 100ml mleka
  • 2 jajka
  • 150g cukru
  • 250g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1/2-3/4 słoika konfitury śliwkowej
  • 250g mascarpone
  • 330g śmietanki 30%
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie ciasta:

Piekarnik nagrzewamy do 180C (z termoobiegiem).

W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło z 100g mlecznej czekolady. Studzimy. Jajka (żółtka razem z białkiem) razem z cukrem (150g) miksujemy na puszystą białą masę. Dodajemy mąkę, mleko, wystudzoną masę maślano-czekoladową, kakao i przyprawę do pierników. Całość mieszamy delikatnie za pomocą łyżki tylko do połączenia się składników.

Gotową masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Wsadzamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 35-45 minut do suchego patyczka.

Gotowe ciasto studzimy.

Składanie kopca kreta:

Z wystudzonego ciasta odkrawamy górę, zostawiając ok 2 cm spodu ciasta. Odkrojone ciasto kruszymy w misce.

Gorzką czekoladę tarkujemy na grubych oczkach tarki.

Do miski wkładamy mascarpone, wlewamy śmietankę i dodajemy cukier puder. Ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy startą czekoladę.

Spód ciasta smarujemy warstwą konfitury, na środek kładziemy ubitą śmietanę i formujemy półkole. Oblepiamy pokruszonym ciastem. Wsadzamy do lodówki na min 2-3h.

Smacznego!

Zarzyj po inne przepisy...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

1 + 8 =