Zupa grzybowa z suszonych grzybów to alternatywa dla tradycyjnej zupy grzybowej. Pyszna i aromatyczna, idealna na Święta i Wigilię.
Zupa grzybowa z suszonych grzybów – Składniki:
- 40 g grzybów suszonych (np. podgrzybków lub borowików)
- 500 ml wody
- 500 ml bulionu (może być warzywny lub drobiowy – u mnie np. przecedzony rosół; ewentualnie może być woda, ale z bulionem zupka wychodzi pyszniejsza)
- 1 łyżka masła
- 1 średnia cebula – ok. 110 g
- 1 mała marchewka – ok. 75 g
- 1 mała pietruszka (korzeń) – 40 g
- 1 ziemniak – ok. 130 g
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 80 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (ok. 1/4 szklanki)
- do podania: grzanki lub makaron
Przepis na zupę grzybową z suszonych grzybów:
- Grzyby suszone wrzucić do miski i zalać wodą (500 ml wody w temp. pokojowej). Przykryć talerzykiem i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, by grzyby napęczniały.
- Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę o boku ok. 0,5 cm.
- Marchewkę i pietruszkę również obrać i pokroić w kostkę o boku ok. 0,5 cm.
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę o boku ok. 1 cm.
- Na patelni, na małym ogniu roztopić masło, a następnie wrzucić cebulę i smażyć do czasu aż się lekko zeszkli. Kolejno wrzucić pozostałe warzywa (marchew, pietruszkę oraz ziemniaki) i podsmażać na średnim ogniu przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając.
- Grzyby (można je wcześniej pokroić na mniejsze kawałki) wraz z wodą, w której się moczyły wrzucić do garnka. Dodać bulion, liścia laurowego i ziele angielskie. Doprowadzić całość do wrzenia. Zmniejszyć płomień na mały, dodać zawartość patelni i wymieszać. Przykryć garnek pokrywką i gotować zupę na małym ogniu przez ok. 40 minut.
- Na 10 minut przed końcem gotowania doprawić zupę solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
- Wyłączyć zupę, dodać śmietankę kremówkę (do garna z zupą lub bezpośrednio do talerzy). Zupę grzybową w talerzach oprószyć posiekaną natką pietruszki. Dodatkowo można dorzucić do zupy grzanki lub ugotowany makaron. Smacznego!
Zobacz również przepis: zupa grzybowa na Wigilię.