zupa grzybowa z suszonych grzybów
Przepisy na Boże Narodzenie Zupy

Zupa grzybowa z suszonych grzybów

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 20 minut | Czas gotowania/pieczenia : 50 minut | Porcje : 4 porcje

Zupa grzybowa z suszonych grzybów to alternatywa dla tradycyjnej zupy grzybowej. Pyszna i aromatyczna, idealna na Święta i Wigilię.

Zupa grzybowa z suszonych grzybów – Składniki:

  • 40 g grzybów suszonych (np. podgrzybków lub borowików)
  • 500 ml wody
  • 500 ml bulionu (może być warzywny lub drobiowy – u mnie np. przecedzony rosół; ewentualnie może być woda, ale z bulionem zupka wychodzi pyszniejsza)
  • 1 łyżka masła
  • 1 średnia cebula – ok. 110 g
  • 1 mała marchewka – ok. 75 g
  • 1 mała pietruszka (korzeń) – 40 g
  • 1 ziemniak – ok. 130 g
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 80 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (ok. 1/4 szklanki)
  • do podania: grzanki lub makaron

zupa grzybowa z suszonych grzybow przepis

Przepis na zupę grzybową z suszonych grzybów:

  1. Grzyby suszone wrzucić do miski i zalać wodą (500 ml wody w temp. pokojowej). Przykryć talerzykiem i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, by grzyby napęczniały.
  2. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę o boku ok. 0,5 cm.
  3. Marchewkę i pietruszkę również obrać i pokroić w kostkę o boku ok. 0,5 cm.
  4. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę o boku ok. 1 cm.
  5. Na patelni, na małym ogniu roztopić masło, a następnie wrzucić cebulę i smażyć do czasu aż się lekko zeszkli. Kolejno wrzucić pozostałe warzywa (marchew, pietruszkę oraz ziemniaki) i podsmażać na średnim ogniu przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając.
  6. Grzyby (można je wcześniej pokroić na mniejsze kawałki) wraz z wodą, w której się moczyły wrzucić do garnka. Dodać bulion, liścia laurowego i ziele angielskie.  Doprowadzić całość do wrzenia. Zmniejszyć płomień na mały, dodać zawartość patelni i wymieszać. Przykryć garnek pokrywką i gotować zupę na małym ogniu przez ok. 40 minut.
  7. Na 10 minut przed końcem gotowania doprawić zupę solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
  8. Wyłączyć zupę, dodać śmietankę kremówkę (do garna z zupą lub bezpośrednio do talerzy). Zupę grzybową w talerzach oprószyć posiekaną natką pietruszki. Dodatkowo można dorzucić do zupy grzanki lub ugotowany makaron. Smacznego!

Zobacz również przepis: zupa grzybowa na Wigilię.

zupa z grzybów suszonych
zupa grzybowa ze śmietaną

4.7 / 5 ( 27 głosów )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here