poniedziałek, 21 grudnia 2020

Świąteczny deser z bezami, śmietaną i granatem


Ten deser, to świąteczna wersja znanej nam Pavlovej. W tym wydaniu mamy śmietanę na talerzykach, na niej bezy i owoc granatu. Można również granat zastąpić pomarańczą lub mandarynkami. Deser przygotowuje się prosto, a zarazem jest miłym urozmaiceniem do ciast świątecznych.




SKŁADNIKI


Beziki:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 1/2 łyżeczki octu winnego białego
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta zielonego barwnika spożywczego
Śmietana:

  • 500 g śmietany 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie śmietan-fix
Dodatkowo:

  • 1 duży owoc granatu
  • kolorowa posypka lub inne dekoracje cukiernicze


WYKONANIE


Beziki: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 110°C. Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.


Białka przełożyć do miski, dodać szczyptę soli i ubijać, aż do uzyskania puszystej i sztywnej piany. Następnie dodawać po łyżce cukru nadal ubijając. Masa z białek powinna być sztywna i lśniąca, a cukier się rozpuścić. Na koniec dodać zielony barwnik spożywczy, ocet i zmiksować. Dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać łyżką i tak przygotowaną masę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Wyciskać na blaszce niewielkie beziki. Można również zrobić małe choinki poprzez nałożenie na siebie trzech warstw. Pierwsza warstwa powinna być największa, kolejna mniejsza i ta na samej górze najmniejsza. Obie blaszki włożyć do piekarnika i piec 40 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100°C i nadal suszyć bezy przez godzinę. Aby wszystkie bezy wysuszyły się równomiernie, należy zmieniać górną blaszkę z dolną. Gdy bezy będą gotowe wyłączyć piekarnik i zostawić je w nim do całkowitego ostudzenia. Beziki przechowywać w szczelnym pojemnika, aby nie chłonęły wilgoci.


Śmietana: Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier puder i cukier waniliowy. Na koniec dodać śmietan-fix i krótko zmiksować. Śmietanę włożyć do lodówki, aby się schłodziła.


Przygotowanie deseru: Granat naciąć nożem i powyciągać z niego nasionka. Na talerzykach rozsmarować 2-3 łyżki śmietany, następnie ułożyć około 7 bezików, posypać granatem i opcjonalnie kolorową posypką. Podawać od razu.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz