fbpx
Na Boże Narodzenie Na słodko

Pierniczki

Pierniczki w kształcie gwiazdek

Pachnące pierniczki po brzegi wypełnione świątecznymi smakami: naturalnym miodem, goździkami, cynamonem, kardamonem, gałką muszkatołową. A zastąpienie białego cukru brązowym wzbogaca je dodatkowo delikatnie karmelową nutą. Pycha!

Co więcej, już sam proces przygotowania ciasteczek korzennych sprawia mnóstwo przyjemności i wprawia w błogi, świąteczny nastrój. Z gotowego ciasta bez problemu wycina się kształty i odbija stempelki. Nic się nie klei i nie rozpada, wystarczy je schłodzić i przy wałkowaniu delikatnie podsypać mąką. Upieczone ciasteczka świetnie zachowują kształt. A jeżeli chcecie, aby w ogóle nie rosły i perfekcyjnie odwzorowały stempelki, możecie całkowicie pominąć sodę oczyszczoną.

Ostatni etap, czyli lukrowanie to mnóstwo zabawy dla całej rodziny. Można wyżyć się artystycznie i puścić wodzę fantazji. Kropeczki, kreseczki, fale, kratki, śnieżynki… możliwości są nieskończone.

Wiecie, że nie podchodzę do diety zbyt ortodoksyjne, a Święta rządzą się własnymi prawami, dlatego pierniczki zawierają cukier, który ciężko zastąpić w tym przepisie innym słodzikiem. Zresztą tym co dobre należy się dzielić, więc nie oszukujmy się, nikt nie zje wszystkich pierniczków sam, dlatego korzystajcie z przepisu i bawcie się dobrze.

Trzymajcie się ciepło!

Pierniczki

Pierniczki

Pachnące pierniczki po brzegi wypełnione świątecznymi smakami: naturalnym miodem, goździkami, cynamonem, kardamonem, gałką muszkatołową. Dodatkowo zastąpienie białego cukru brązowym wzbogaca je delikatnie karmelową nutą. Pycha!
Czas przygotowania:15 minutes
Czas pieczenia:8 minutes
Czas chłodzenia::1 hour
Czas całkowity:1 hour 23 minutes
Kategoria: Boże Narodzenie, Deser, Na słodko
Tagi: ciasteczka, ciasteczka korzenne, cukier brązowy, kakao, lukier, mąka orkiszowa, miód, pierniczki, przyprawy korzenne, Święta

Składniki:

Pierniczki:

  • szklanki (350 g) mąki orkiszowej jasnej
  • ½ kostki (100 g) masła
  • ½ szklanki (100 g) brązowego cukru
  • 4 łyżki (100 g) naturalnego, płynnego miodu
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka kakao (opcjonalnie)

Lukier:

  • 1 białko
  • ok. 1½ szklanka cukru pudru
  • kilka kropel soku z cytryny

Przygotowanie:

  • W rondelku z grubym dnem wymieszać masło, cukier brązowy, miód, przyprawę piernikową, kakao. Cały czas mieszając podgrzewać, aż do rozpuszczenia i połączenia się wszystkich składników. Następnie masę odstawić do wystudzenia.
  • Do wystudzonej masy dodać jajko, przesianą mąkę oraz sodę oczyszczoną i wyrobić za pomocą miksera z hakiem na gładkie ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne dodać odrobinę więcej mąki.
  • Z ciasta uformować kulkę, delikatnie spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę.
  • Po tym czasie, ciasto równomiernie rozwałkować na około 2-3 mm, pamiętając, że im grubiej rozwałkujemy tym pierniczki są bardziej miękkie.
  • Z ciasta wycinać ciasteczka za pomocą wybranych foremek i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 8-10 minut, aż pierniczki delikatnie się zarumienią.
  • Przygotować lukier: do miseczki dodać białko, około 1½ szklanki cukru pudru i kilka kropelek soku z cytryny. Następnie utrzeć na jednolitą, gęstą masę. Jeżeli lukier jest zbyt rzadki, dodać więcej cukru, do zbyt gęstego dodatkowe kropelki cytryny.
  • Wystudzone pierniczki dekorujemy lukrem za pomocą rękawa cukierniczego lub specjalnego pisaka na lukier.
  • Gotowe pierniczki przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku. Jeżeli chcemy, aby ciasteczka szybciej zmiękły można zostawić otwarte pudełko.
3.8/5 - (5 votes)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *