Ciasteczka niezwykle proste, pyszne i bardzo kruche. Przechowywać w szczelnie zamkniętych słoikach. Będą wtedy długo kruche. Polecam.

ciastka

Masło z cukrem i cukrem  waniliowym utrzeć na puch. Dodać sól, mąkę i utrzeć dokładnie. Ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić na trzy części. Z każdej porcji ciasta uformować wałek o średnicy 3 cm. Zawinąć w folię i wstawić do zamrażalnika na 15 minut.

ciastka

Odwinąć ciasto z folii i obtoczyć w roztrzepanym jajkiem a następnie w cukrze. Pociąć na krążki o grubości półtora centymetra. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć ciasteczka. Układać w odstępach tak żeby się nie dotykały.

Pieczenie – nagrzać piekarnik do 190 C i piec 15-20 minut. Ciasteczka muszą nabrać złotego koloru. Zostawić na blaszce aż ostygną. Następnie do słoika i gotowe.