Śledzie z majerankiem

Autor Pieprzyć z Fantazją

W okresie przedświątecznym w wielu domach wre praca w kuchni. Na kuchenny blat wjeżdżają grzyby, czerwone buraki i śledzie.

Sama przygotowuję po kilka rodzajów śledzi, bardzo je lubimy w domu. Niektóre przepisy wymagają większej fatygi, ale większość jednak jest prosta do wykonania. Nie potrzeba wielu składników i możemy zaserwować domownikom pyszną przekąskę.
Śledzie z majerankiem są proste do przygotowania, wszystkie składniki do ich zrobienia z pewnością każdy ma w swojej szafce.
Idealna propozycja na święta i zakąska do trunków wysokoprocentowych.

Składniki:
4 płaty śledziowych a’la matias
2 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
200 ml oleju
50 ml octu
2 listki laurowe
3 kulki ziela angielskiego

Śledzie z majerankiem – przepis

  • Śledzie opłukać i namoczyć na 3 godziny w zimnej wodzie, po tym czasie płaty osuszyć i pokroić w kawałki ok. 2,5 cm
  • Czosnek drobno pokroić i połączyć z pozostałymi składnikami na marynatę
  • Połączyć śledzie z marynatą i wstawić do lodówki na 3 doby
0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kathy Leonia
3 lat temu

wyglądają przepysznie i dostojnie;)

Translate »
1
0
Would love your thoughts, please comment.x