Piernik na ciemnym piwie

1,2,3,4,……zaczynamy odliczanie do świąt. Przyśpieszamy świąteczne porządki, przygotowywania list zakupów, ostatnie prezenty, ozdabianie domów, okien, choinek 🙂 Szukam ciekawych przepisów, wertuję głównie stare czasopisma i książki a tam są perełki:) Zaskakują prostotą, małą ilością składników i nie zapomnianym smakiem i aromatem. Piernik na ciemnym piwie, jest tego przykładem. Niezwykle proste ciasto i każdy może upiec swój własny piernik, bez specjalnych zdolności cukierniczych:) Zachęcam do wypieków i zapraszam do przepisu.

Składniki

  • 150 g masła
  • 300 g miodu, prawdziwego
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 250 ml ciemnego , dobrego piwa
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 300 g przesianej mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 2 jajka

Dodatkowo

  • Czekolada gorzka
  • 2 łyżki masła
  • posypka cukrowa

Masło, miód, piwo zagrzać w rondelku do rozpuszczenia masła. Zdjąć z ognia, dodać cukier trzcinowy, wymieszać, odstawić na 10 minut. Mąkę, sodę i przyprawę do piernika, razem wymieszać, następnie dodać do masy. Wbić jajka, dodać jogurt i dokładnie ze sobą połączyć za pomocą łyżki lub miksera.

Całość przelać do formy, moja okrągła z kominkiem średnica 25 cm. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 45-50 minut, lub do suchego patyczka. Wyjąć wystudzić.

Masło rozpuścić w rondelku, dodać pokruszoną czekoladę podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia czekolady. Polać piernik, posypać ozdobami. Gotowe.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *