Śledź po węgiersku – to propozycja na rybkę z dodatkiem pieczarek i papryki, zanurzoną w pysznym sosie pomidorowym. Jeśli szukacie czegoś nowego do wypróbowania na Święta Bożego Narodzenia lub na Sylwestra, to gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na śledzie po węgiersku.
Śledź po węgiersku – Składniki:
- 3 filety śledziowe a’la matias w oleju
- 1 średnia cebula – ok. 120 g
- ok. 200 g pieczarek
- 1 średnia czerwona papryka – ok. 220 g
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- szczypta chili w proszku do smaku
- pół łyżeczki cukru do smaku
- 5 łyżek octu spirytusowego 10%
- 6 łyżek wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól do smaku
Przepis na śledzie po węgiersku:
- Filety śledziowe ala Matjas włożyć do pojemnika, zalać wodą i odstawić na ok. 1,5 godziny, by się wymoczyły z nadmiaru soli. Po tym czasie posmakować śledzie i zobaczyć, czy są odpowiednio słone. Jeśli nadal są za mocno słone, to moczyć dalej w świeżej wodzie. Wymoczone śledzie osuszyć za pomocą ręczników papierowych, a następnie pokroić na mniejsze kawałki (u mnie paseczki o szerokości ok. 1,5-2 cm).
- Cebulę obrać z łupinek, a następnie pokroić w piórka.
- Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w nie za duże paseczki.
- Pieczarki oczyścić (zobacz wpis: pieczarki myć czy obierać?), pokroić w plasterki.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy. Wrzucić cebulę i smażyć na niedużym ogniu przez około 3-4 minuty aż cebula delikatnie się zeszkli. Kolejno dodać pokrojone pieczarki i smażyć do czasu aż grzyby puszczą wodę. Kolejno wrzucić na patelnię pokrojoną paprykę, całość wymieszać i dusić przez 2 minuty. Dodać koncentrat pomidorowy, wodę, ocet spirytusowy oraz cukier do smaku. Doprawić słodką oraz ostrą papryką (chilli) do smaku. Wymieszać ponownie. Doprowadzić do wrzenia, a następnie ściągnąć patelnię z palnika i odstawić sos do ostygnięcia.
- Do ostudzonego sosu dodać pokrojone śledzie i całość dokładnie wymieszać. Kolejno przełożyć całe danie do słoika i zamknąć. Schować do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc lub całą dobę, by smaki odpowiednio się przegryzły. Smacznego!
Polecam również wypróbować przepis na: śledzie w oleju.
Śledzie po węgiersku przepis
Do tego przepisu na śledzie w sosie węgierskim zamiast Matjasów w oleju można użyć klasycznych, ale należy pamiętać, że wymagają one dłuższego czasu moczenia. Z reguły klasyczne Matjasy moczę około 4 godzin, by pozbyć się nadmiaru soli. Śledzie po węgiersku warto przygotować 1-2 dni wcześniej niż mają być podane, dzięki temu wszystkie smaki zdążą się przegryźć.
Robię drugi raz, bo po pierwszym razie bardzo mi zasmakowały. Polecam.
Robię bardzo podobne śledzie na Wigilię, tylko bez papryki. Zdaje się, że przepis z którego korzystam nazywa się “śledzie po góralsku”. Zresztą mniejsza o nazwę. Spróbuję następnym razem dodać paprykę, smak powinien być w porządku przez ten dodatek. W moim przepisie dodaję też bardzo dużo świeżej posiekanej natki pietruszki, nadaje to dobry melanż smakowy. Pozdrawiam!
Super ,napewno wyprubuje
Pychota, zapiszę przepis i mam nadzieję wypróbować. :)