Blog posts

Domowa karkówka na kanapki

Domowa karkówka na kanapki

Kanapki, Porady, Wieprzowina, Wigilia i Święta

Domowa karkówka, to pyszna, aromatyczna wędlina na kanapki, która nie zawiera soli peklującej, tylko klasyczne i sprawdzone przyprawy. Przepis jest prosty, a z wykonaniem każdy sobie poradzi bez żadnego problemu. Jak zrobić mięciutki i pachnący domowy karczek na kanapki? Do jego przygotowania potrzebne są tylko mięso, przyprawy oraz… łupiny cebuli. Domowa wędlina to świetna alternatywa dla wędlin ze sklepu. To bez wątpienia też zdrowsza propozycja na mięso na kanapki. Tym bardziej, że w prezentowanym przepisie karczek jest gotowany, a nie pieczony.

Jak rozpoznać prawdziwą niewędzoną wędlinę domową? Taka wędlina powinna być po przekrojeniu szarawa, a nie różowa. Wszystkie bardzo różowe mięsa (również domowe) zawierają sól peklową. Naszym zdaniem używanie tego rodzaju soli w domowej wędlinie zupełnie mija się z celem. Tego typu szynka, baleron, lub boczek czekają na nas przecież w każdym sklepie. Dlatego jeśli marzy się Tobie swojska, pachnąca mięsem i ziołami wędlina, przygotuj ją tylko z naturalnych składników. 

Jeśli zatem szukasz wędliny, którą bez problemu możesz przygotować w domu, to nasz przepis na karczek powinien Cię zainteresować. Jesteśmy też ciekawi, jakie są Wasze ulubione wędliny domowe i w jaki sposób je przygotowujecie? Czy jest to szynka na kanapki, schab na kanapki, czy może właśnie karkówka?

Zapraszamy do komentarzy i dzielenia się z nami swoimi doświadczeniami. Chętnie odpowiemy również na Wasze pytania i wątpliwości.

Domowa karkówka na kanapki


Domowa karkówka na kanapki – Przepis

Składniki: 

  • karczek wieprzowy: ok. 1,5 – 2 kg
  • czyste łupiny z 4 obranych dużych cebul
  • suszone śliwki: 4 szt.
  • liść laurowy: 2 szt.
  • ziele angielskie: 3 kulki
  • jałowiec: 5 kulek
  • wędzona papryka: 1 łyżeczka
  • kulki pieprzu: 1 łyżeczka
  • czosnek: 4 ząbki
  • cebula nieobrana: 1 szt.
  • sól: 1 płaska łyżka
  • dwie łyżki suszonych warzyw
  • siatka do wędlin lub sznurek do wiązania

Domowa karkówka na kanapki


Domowa karkówka na kanapki – Przepis

Przygotowanie: 

Mięso umieszczamy w siatce i zawiązujemy końce lub oplatamy sznurkiem.

Domowa karkówka na kanapki

Do garnka wlewamy ok. 1,5 litra wody. Następnie dodajemy wszystkie składniki z listy poza mięsem. Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 5 minut.

Domowa karkówka na kanapki

Zmniejszamy moc na palniku i wkładamy mięso. Jeżeli woda nie pokrywa w całości karczku, uzupełniamy wrzątkiem.

 

Bardzo wolno gotujemy po przykryciem, a raczej parzymy. Woda w garnku powinna tylko lekko mrugać. Jeżeli waga mięsa wynosiła 1,5 kg, gotujemy ok. 2 godzin, jeżeli 2 kg, to 2,5 godziny.

Ugotowane mięso wyjmujemy z wody i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Na koniec z zimnego już karczku usuwamy siatkę lub sznurek. Podajemy jako wędlinę na kanapki.

Karczek możemy również podać jako pyszne mięso do obiadu. Rzecz jasna należy wówczas siatkę lub sznurek z gorącego mięsa 😉 Do tak podanego mięsa idealnie sprawdzi się nasz domowy sos pieczeniowy! Polecamy!

Zapraszamy też do sprawdzenia innych naszych przepisów na domowe wędliny i mięsa. Min. na domowy boczek pieczony, szynka wieprzowa pieczona, oraz pyszna rolada boczkowa z piekarnika.

Życzymy smacznego!

Domowa karkówka na kanapki

Domowa karkówka na kanapki

Napisz komentarz