Składniki:
ok. 1 kg ziemniaków
1 laska kiełbasy
300 g brukselki
200 g sera żółtego
2 cebule
sól, pieprz
słodka papryka, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować lub wykorzystać te z poprzedniego obiadu 🙂 Cebulę zeszklić i dodać pokrojoną w półplasterki kiełbasę, podsmażyć razem. Brukselkę wrzucić na 5 minut na osolony wrzątek, odcedzić i dodać do kiełbasy, całość razem podsmażyć i doprawić do smaku. Ziemniaki pokroić w plasterki, połowę rozłożyć w naczyniu do zapiekania, posypać częścią startego sera, wyłożyć kiełbasę z brukselką, resztę ziemniaków i startego sera. Wierzch posypać ziołami i papryką. Wstawić do piernika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Smacznego 🙂