Ryba w zalewie pomidorowo-octowej

Ryba w zalewie pomidorowo-octowej
Ryba w zalewie pomidorowo-octowej

Ryba w zalewie pomidorowo-octowej to prosty przepis na pyszną przekąskę na zimno nie tylko na święta Bożego Narodzenia, ale i wszelkiego rodzaju imprezy, spotkania rodzinne czy zwykłą kolację. Robi się ją bardzo szybko, jedynie trochę czasu trzeba poświęcić na smażenie ryby. Można ją zrobić 2-3 dni wcześniej, potrafi długo stać w lodówce. A im dłużej stoi, tym nabiera więcej smaku.

 

Składniki na rybę w zalewie pomidorowo-octowej:

    • 700 g filetów rybnych (np. mintaj, miruna lub dorsz)
    • 3 cebule
    • 3 ogórki konserwowe
    • 3 jajka
    • mąka pszenna
    • bułka tarta
    • sok z cytryny
    • sól, pieprz

Zalewa:

    • 1,5 szklanki wody
    • 0,5 szklanki oleju
    • 1/3 szklanki octu
    • 2 łyżki cukru
    • 80 g koncentratu pomidorowego (mały słoiczek)
    • kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych
    • łyżka soli

 

Przygotowanie

Rybę oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na pół godziny. Następnie kroimy ją na mniejsze kawałki i każdy kawałek obtaczamy najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na końcu w bułce tartej. Rybę smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Ogórki kroimy w cienkie plasterki, cebulę w piórka. Cebulę zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odcedzamy ją na durszlaku.

Wszystkie składniki na zalewę przekładamy do jednego garnka i zagotowujemy, od czasu do czasu mieszając. Wyłączamy palnik, jak tylko zalewa zacznie wrzeć. Odstawiamy do wystudzenia.

W dużej misce układamy warstwami: ryba, cebula i ogórki, następnie znowu ryba, cebula i ogórki – aż do wykończenia składników. Do miski wlewamy zalewę. Odstawiamy do lodówki na około 24 godziny.

Ryba w zalewie pomidorowo-octowej
Ryba w zalewie pomidorowo-octowej

Zobacz inne przepisy na rybę w zalewie:

Ryba w zalewie słodko kwaśnej

Ryba w zalewie pomidorowej

Ryba po japońsku

Ryba marynowana w occie

Śledzie po cygańsku – przepis na śledzie

Śledzie korzenne w oleju – śledzie z przyprawą do piernika

Print Friendly, PDF & Email