Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wiśniowy miodownik

 Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: ciasto miodowe 400 g mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 50 g miodu 15 g proszku do pieczenia 1 jajko krem budyniowy 750 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 120 g budyniu waniliowego 30 g cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego Ciasto miodowe : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy. Krem budyniowy : 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszank

Piernik z miodem pitnym

Piernik z miodem pitnym to nieco zaskakujący wypiek. Powstała tak na prawdę z potrzeby chwili. Miałam w domu miód pitny, z którym nie miałam za bardzo co zrobić. Piernik z miodem pitnym to pyszny  smak i aromat. Samo użycie miodu pitnego to ciekawe rozwiązanie. Postanowiłam wykorzystać aromat i smak miodu pitnego w pierniku. Ciasto dzięki temu zyskało niecodziodem pitnym jest to wypiek, który można przygotować kilka dni wcześniej, nie traci na swojej świeżości. Polecam !

Składniki:

300 g mąki pszennej

150 ml miodu pitnego

100 g miodu

60 ml oleju

60 g przyprawy do piernika

50 g cukru

10 g proszku do pieczenia

5 jajek

Jajka wraz z cukrem i miodem ubić na sztywno. Dodać olej i miód pitny. Do masy dodać mąkę, przyprawę i proszek do pieczenia. Miksować. Ciasto przelać do formy keksowej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Studzimy. Dowolnie dekorujemy.



Smacznego !

Komentarze

Popularne posty

Drukuj