Blog posts

Śledzie z kolorowym pieprzem

Śledzie z kolorowym pieprzem

Dania rybne, Kolacja, Przekąski, Sałatki i surówki, Śniadanie, Wigilia i Święta

Śledzie w oleju z kolorowym pieprzem i cebulką, to bardzo prosta w wykonaniu przystawka lub przekąska. Wystarczy pokroić filety na kawałki, cebulkę w piórka i zamarynować w oleju z dodatkiem kolorowego pieprzu. Takie śledzie marynowane możesz przygotować o wiele wcześniej i bez problemu postoją w lodówce nawet kilkanaście dni. Śledzie konserwuje nie tylko olej, ale również pieprz. Co najważniejsze, właśnie po kilku dniach śledź z kolorowym pieprzem jest najbardziej aromatyczny i smaczny.

Dobrze jest również wybrać odpowiedniej jakości płaty śledziowe do marynowania. Jeśli będą niezbyt świeże, olej ani pieprz w tym wypadku kolorowy też nie pomoże. Mogą się nawet wtedy nie nadawać jako zakąska śledziowa :). Oczywiście żart, ale naprawdę warto czasem wydać kilka lub nawet kilkanaście złotych więcej. Budżet domowy na tym nie ucierpi, a smak śledzia wynagrodzi. To chyba jedna z najważniejszych odpowiedzi na pytanie: Jak zrobić pyszne domowe śledzie? Ich jakość!

Jeśli szukasz więc przepisu na łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie smaczne i pachnące śledzie, to zapraszamy na naszego Bloga. Znajdziesz tu również inne pomysły na dania z ryb smażonych i marynowanych.

 

Śledzie z kolorowym pieprzem


Śledzie z kolorowym pieprzem

Składniki:

  • płaty śledziowe solone: 5 – 6 szt.
  • cebula czerwona: 1 szt.
  • cebula biała: 1 szt.
  • pieprz kolorowy: 1 op. (15 g)
  • dobrej jakości olej: 200 ml

Śledzie z kolorowym pieprzem


Śledzie z kolorowym pieprzem

Wykonanie:

 Śledzie wkładamy do odpowiedniego naczynia i zalewamy wodą. Jeśli są bardzo słone zmieniamy wodę kilka razy. Następnie kroimy płaty po lekkim skosie na kawałki.

 Cebulę czerwoną i cebulę białą kroimy w piórka i zalewamy wrzącą wodą. Odcedzamy i osuszamy z wody.

Do śledzi wlewamy nieco oleju i wsypujemy pieprz. Dokładnie mieszamy.

W słoiku układamy warstwami śledzie oraz cebulkę. Zalewamy pozostałym olejem i odstawiamy do lodówki na kilka dni do przegryzienia.

Pieprz możemy również rozgnieść w moździerzu, należy jednak pamiętać, że smak będzie bardziej wyrazisty i ostrzejszy. Dlatego radzimy wsypać go do śledzi tylko połowę, a wiec ok 8 g.

Polecamy również inne nasze przepisy na śledzie marynowane oraz sałatki śledziowe. Min. sałatkę śledziową na krakersach, pyszne śledzie marynowane w musztardzie, egzotyczne śledzie po hawajsku, oraz śledzie po japońsku. Wszystkie przepisy są przez nas sprawdzone, a zdjęcia potraw wykonujemy osobiście i nie pochodzą one z internetu.

Życzymy Smacznego!

Śledzie z kolorowym pieprzem

Śledzie z kolorowym pieprzem

 

Napisz komentarz