Ryba z konfiturą morelową, to jest bardzo dobre, choć nazwa budzi mieszane uczucia:) Mąż i moje córki jak usłyszały co będzie na obiad, zrobili wielkie oczy. Ryba z konfiturą to nie może być jadalne… było bardzo śmiesznie:))Święta zbliżają się wielkimi krokami, dwoimy się i troimy aby coś ciekawego podać na wigilijny czy świąteczny stół. Szczerze polecam ten przepis, wszyscy goście będą mile zaskoczeni. Wszystkich, którzy nie boją się kreatywnej kuchni, zapraszam do przepisu.
Składniki
- 1 kg obranych ziemniaków
- 2 łyżki octu balsamicznego
- słoiczek pomidorów suszonych w oleju
- 1 łyżka przyprawy do ziemniaków
- 700 g filetów rybnych
- konfitura morelowa
- 1 główka czosnku
- świeże zioła: bazylia, rozmaryn, oregano
- zielona pietruszka
- sól, pieprz, słodka papryka w proszku
Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki i obgotować w osolonej wodzie około 15 minut, odcedzić. Pomidory pokroić w cienkie paski, olejem z pomidorów posmarować blachę. Ziemniaki włożyć do miski, skropić olejem z pomidorów, dodać przyprawę do ziemniaków, pomidory, ocet balsamiczny i wymieszać. Wysypać na blachę z piekarnika i zapiekać około 30 minut w 200 stopni.
Rybę posolić, posypać pieprzem , odstawić. Czosnek, zioła, zmiksować. Następnie dodać 2-3 łyżki konfitury morelowej, paprykę w proszku wedle uznania( można pominąć) i dokładnie wymieszać.
Na podpieczone ziemniaki ułożyć płaty rybne, na każdym rozsmarować pastę, następnie posmarować konfiturą morelową. Wstawić do piekarnika i zapiekać w 180 stopni 15 minut.
Wykładać na talerze porcje ziemniaków z rybą i podawać. Gotowe.
Smacznego:)