Surówka z kiszonej kapusty ze śliwkami

Surówka z kiszonej kapusty to najpopularniejszy dodatek obiadowy w zimowym okresie. Jest nie tylko smaczna, ale super zdrowa. Lubimy ją wszyscy!

Dziś poczciwa kapusta w wydaniu świątecznym, bo z dodatkiem wędzonych śliwek, żurawiny i bakalii. Idealna do smażonego karpia wigilijnego. Jeśli nie lubisz nudy w kuchni, na pewno wypróbujesz ten smaczny i ciekawy przepis. Polecam!

Składniki:

  • 30 dkg kiszonej kapusty
  • 1 garść wędzonych śliwek
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 1 garść rodzynków
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 2 marchewki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • szczypta kardamonu

Przygotowanie:

  • do miski włóż kapustę kiszoną. Dodaj pokrojone w paseczki śliwki, oliwę, kminek, marchew startą na dużych oczkach tarki jarzynowej, rodzynki i kardamon
  • wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Podawaj schłodzoną

SMACZNEGO!

Inspiracja: „Zima w kuchni pięciu przemian” Anny Czelej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *