grudnia 17, 2020

Bananowy szybki piernik z lukrem.

 Jeśli macie nadmiar już byt dojrzałych bananów, więc ten przepis jest idealny. Szybki piernik bananowy. Można go przełożyć powidłem śliwkowym, ale ja z tego zrezygnowałam. Polałam jedynie lukrem. 

Zapraszam! 


składniki;

30 dag maki pszennej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka świeżego imbiru

3 łyżeczki przyprawy do piernika

10 dag brązowego cukru

4 łyżki oleju

3 jajka

4 łyżki mleka

3 dojrzałe banany

2 łyżki kakao

 

lukier;

3 łyżki cukru pudru

odrobina wody

pół łyżeczki przyprawy do piernika

 

2 kostki gorzkiej czekolady


Przygotowanie;

W misce wymieszać mąkę, sodę i przyprawy. Dodać cukier, przesiane kakao i wymieszać. Dodać starty imbir, wlać olej, jajka i mleko. Wymieszać. Banany rozgnieść widelcem i dodać do masy. Wymieszać. Jeśli ciasto jest za suche dolewamy odrobinę więcej mleka. Foremkę o wymiarach ok 28x18cm wyłożyć papierem. Wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec około 40 min. w temp 180C. 

Składniki lukru wymieszać ze sobą, wodę dolewać po kropelce sprawdzając gęstość lukru. 

Po ostudzeniu ciasto polać lukrem, posypać po wierzchu startą gorzką czekoladą. 


 




 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger