Możesz nie mieć nic… Ale jeśli masz pasje… to tak jak byś miał wszystko…

Kambodża / Cambodia Kolacja / Supper Obiad /Dinner

Kurczak Curry w Czerwonym Kroeung

Kurczak w czerwonej pascie

Kurczak Curry w Czerwonym Kroeung czyli Somlar Kari Saek Mouan

Kurczak Curry

Kurczak Curry to bogate aromatyczne curry z mlekiem kokosowym, kurczakiem, bakłażanem, fasolka szparagowa, ziemniakami białym i słodkim, ale przede wszystkim fantastyczną czerwoną pastą ziołową Kroeung. 

Kurczak w czerwonej pascie

W przeciwieństwie do tajskiego curry to danie jest mniej ostro, chociaż i tutaj jest zachowana równowaga między smakami, słonymi, kwaśnymi, słodkimi i gorzkimi. 

Kurczak Curry z Kambodzy

Podobnie do kuchni Tajskiej, która jest bardziej znana na świcie niż kuchnia khmerską, przez swoją historię miały wielki wpływ kuchni chińskiej, Wietnamski, ale także francuskiej, która do XIX wieku miała wielki wpływ w większości krajów południowo-wschodniej Azji. 

Czerwone curry

Na koniec, mojej krótkie opowieści, życzę Ci smacznego 

  • ? – 4
  • ⏰ – 45 minut
  • ?? – Kambodża

Co potrzebujesz by zrobić Kurczaka

  • Czerwona pasta ziołowa Kroeung
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 800 g piersi z kurczaka lub innych części tego ptaka
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 100 g fasoli szparagowej
  • 1 cebula dość grubo pokrojona
  • Bakłażan obrany i pokrojony w kostkę
  • Ziemniak obrany pokrojony w kostkę
  • Słodki ziemniak obrany pokrojony w kostkę
  • 2-3 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki cukru
  • Sól
  • Sok z limonki lub dwóch
  • 3-4 szklanki wody

Jak zrobić Kurczaka Curry

  • Rozgrzej wysoki rondel, najlepiej z grubym dnem.
  • Wlej olej i dodaj kilka łyżek czerwonej pasty ziołowej Kroeung.
  • Kiedy pasta zacznie fantastycznie pachnieć dodaj kurczaka.
  • Wymieszaj i chwilę podsmaż całość.
  • Wlej mleko kokosowe i dokładnie wymieszaj, zagrzej.
  • Teraz dodaj warzywa, wlej wodę, dodaj sos rybny, cukier, sól.
  • Zagotuj, zmniejsz temperaturę i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
  • Na koniec dopraw w razie potrzeby solą i sokiem z limonki.
  • Podawaj z ryżem, pieczywem lub makaronem.

Jeśli spodobał Ci się mój przepis proszę daj mi znać w komentarzu. Napisz również jakie dania, smaki chciałbyś zobaczyć na moim blogu.

Kurczak Curry

Z pewnością, mnóstwo wspaniałych dań, znajdziesz również na grupie kulinarnej na Facebook „Facet w kuchni – gotowanie pod wpływem”, którą założyłem specjalnie dla Ciebie.

Oczywiście na moim blogu znajdziesz także inne dania kuchni Khamerskiej.

RafalCook

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak powstała Twoja ulubiona potrawa❓ Czy wiesz, skąd pochodzi sushi, pierogi, czy spaghetti❓ Każda potrawa ma swoją historię, która sięga czasów sprzed wieków. Na moim kanale na YouTube i Blogu staram się odkrywać tajemnice ulubionych dań z różnych krajów.

Pierogi - jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej - mają swoje korzenie w Azji Środkowej. Początkowo były to małe kawałki ciasta, wypełnione mięsem lub warzywami, gotowane w wodzie. Z czasem pierogi zyskały na popularności w Europie Wschodniej, a dziś są uwielbiane na całym świecie.

Sushi - popularne danie kuchni japońskiej, powstało w VII wieku, kiedy to ryby były przechowywane w beczkach z ryżem, aby zachować ich świeżość. Z czasem ryż stał się stałym składnikiem sushi, a danie zyskało na popularności nie tylko w Japonii, ale na całym świecie.

Spaghetti - danie kuchni włoskiej, ma swoje korzenie w Chinach. W wiekach przed naszą erą Chińczycy jedli makaron z mąki pszennej, który był wytwarzany w specjalnych formach. W XIII wieku Marco Polo sprowadził makaron do Włoch, gdzie stał się popularnym daniem.

I wiele, wiele innych, które znajdziesz na stronie

Tak wiele potraw ma swoją historię, a odkrywanie jej może być fascynującym doświadczeniem. Warto poznać tło kulinarnych tradycji, które ukształtowały nasze ulubione dania.

A Ty mój drogi czytelniku - podglądaczu jakie potrawy uwielbiasz ❓Czy znasz ich historię❓ Podziel się swoimi ulubionymi daniami i ich historią w komentarzach.

Zapraszam.

Możesz również polubić…

2 komentarze

  1. Agata :

    Superowo ???

    1. Miło mi bardzo ?

Skomentuj

[instagram-feed]