Mniej typowe potrawy na Wigilię i Święta – przepisy świąteczne

Mniej typowe potrawy na Wigilię i Święta – przepisy świąteczne


W tym roku po być może po raz pierwszy będziemy spędzać Wigilię po swojemu. Być może w mniejszym gronie. Być może po raz pierwszy u siebie w domu.
Ma to swoje dobre strony. Nie musi być tak jak zawsze także w przepisach na Boże Narodzenie czy 2. dzień świętowania. Możemy mieć nową świecką tradycję i nowe przepisy świąteczne.

Dlaczego by nie poeksperymentować z nowymi potrawami, które zachowując ducha świątecznych smaków i składniki typu kiszona kapusta, mak, ryby i ciasto na pierogi, nie zamykają się na kuchnię regionalną i kuchnie świata.

Panczkraut to śląska potrawa z ziemniaków i kiszonej kapusty. Możemy wykorzystać też do niej bigos, który został nam z poprzedniego dnia. Ryba po tajsku to wariacja na temat ryby po grecku, której spróbowałam na warsztatach kuchni tajskiej. Pierogi nie muszą być tylko z kapustą i z grzybami, kuchnia regionalna zna też wersję cebularzową z cebulą i makiem.
Lubicie świąteczne smaki i dekoracje nie tylko od święta?
To zaczynamy!

Pierogi z cebulą i makiem

Pierogi z cebulą i makiem

Składniki:

Ciasto:

  • kilo mąki
  • całe jajko
  • 4 żółtka z jajka
  • łyżeczka soli
  • łyżka oleju
  • 2-3 szklanki ciepłej wody

Nadzienie:

kilo cebuli — podsmażonej na patelni
łyżka musztardy
łyżka zmielonego maku
4 łyżki oliwy lub oleju
sól i pieprz

Przepis na pierogi z cebulą i makiem

Zagniatamy ciasto. Składniki na nadzienie mieszamy w misce. Nastawiamy wodę w dużym garnku, dodajemy do niej sól, kilka liści laurowych i kilka ziaren ziela angielskiego. Na środek kółka z ciasta wyciętego szklanką nakładamy farsz, składamy na pół i zlepiamy brzegi.
Kiedy zgromadzi nam się partia pierogów mieszcząca się do garnka, gotujemy je przez 5 minut.

Panczkraut

Panczkraut

Składniki:

  • kilo ziemniaków
  • pół kilo bigosu lub gotowej kapusty wigilijnej

Przepis na panczkraut

Ziemniaki gotujemy i tłuczemy na puree. Dodajemy bigos, mieszamy, podgrzewamy i podajemy na ciepło.

Ryba po tajsku

Ryba po tajsku

Składniki:

  • 200 g fileta z białej ryby (typu okoń, tilapia) podzielonego na 3-4 cm ukośne kawałki
  • mąka do oprószenia
  • olej do smażenia
  • sos z warzywami:
  • ząbek czosnku pokrojony w paski
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • łyżka sosu ostrygowego
  • pół łyżki cukru
  • papryka czerwona
  • papryka żółta
  • marchewka
  • 2 liście limonki kafir

Przepis na rybę po tajsku

Lody świąteczne z makiem i pierniczkami

Lody świąteczne z makiem i pierniczkami

Składniki:

  • półlitrowe opakowanie gotowych lodów śmietankowych
  • 2 łyżki maku mielonego
  • 75 g cienkich, kruchych pierniczków
  • szczypta soli
  • pierniczki i wafelki do lodów do dekoracji

Przepis na lody z makiem i pierniczkami

Lody zostawić poza zamrażarką na 10 minut, żeby lekko zmiękły. W tym czasie włożyć pierniczki do plastikowej torby i pokruszyć uderzając w nie wałkiem do ciasta lub butelką po winie. W misce wymieszać lody z makiem pokruszonymi ciasteczkami i solą. Zmiksować a następnie przelać z powrotem do opakowania po lodach i zamrozić przez noc.
Podawać udekorowane pierniczkiem.

Partnerem zestawienia przepisów jest homeandpassion.pl


Related Posts

Wigilia – co można przygotować wcześniej, zrób wcześniej

Wigilia – co można przygotować wcześniej, zrób wcześniej

Wigilia to jedno z moich ulubionych Świąt i jedno z prostszych świąt do wyprawienia w domu, bo prawie wszystko można przygotować wcześniej i zamrozić, bez utraty smaku.

Najlepsze desery na Boże Narodzenie

Najlepsze desery na Boże Narodzenie

Co zrobić, żeby nie mieć za dużo pracy przy świątecznych słodkościach? I jakie są najlepsze desery na Święta?



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *