Ciasto Euforia

Nie przyłożyłam się zbytnio do zdjęć tego ciasta, a wszystko dlatego, że spód wyszedł mi lekko zakalcowato. Tak przynajmniej wygląda. Po rozkrojeniu uznałam, że ciasto się nie udało i nawet nie zabierałam się za fotografowanie go. Nie zrobiłam nawet polewy;) Co się okazało? Że w smaku wyszło tak dobre, że ani się obejrzałam, nie miałam już obiektu do zdjęć. Te kawałki, które widzicie na zdjęciu, to są ostatnie, jakie się uchowały. Wierzcie mi, wyszło bardzo smaczne.

Uwaga, jest dosyć słodkie!

Ciasto ciemne:

  • 1 szkl. mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 6 białek
  • 1/2 szkl. zaparzonej kawy (u mnie z 1 łyżeczki)
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szkl. + 3 łyżki cukru
  • 1/3 szkl. oleju

Ciasto makowe:

  • 100 g masła
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 4 jajka
  • 150 g mielonego maku
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • 100 g posiekanych orzechów

Krem:

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 1/2 – 2/3 szkl. śmietanki 30%
  • 180 g masła
  • około 1/2 puszki kajmaku Gostyń

Żółtka ucieramy z pół szklanki cukru na jasną i puszystą masę. Dodajemy przestudzoną kawę, kakao oraz olej. Stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy 3 łyżki cukru. Delikatnie mieszając łączymy z przygotowanym wcześniej ciastem.

Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (21x32cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35-40 minut.


Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy po jednym żółtku. Dodajemy suchy mak oraz posiekane orzechy.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier. Delikatnie mieszając, łączymy z masą makową.

Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut (do suchego patyczka).


Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy kajmak.

Czekoladę połamaną na kawałki oraz śmietanę podgrzewamy w kąpieli wodnej do połączenia. Lekko studzimy. Stopniowo dodajemy do masła z kajmakiem.


Ciasto ciemne dzielimy na dwa blaty. Na jednym z nich rozprowadzamy połowę kremu, przykrywamy ciastem makowym. Rozprowadzamy resztę kremu. Przykrywamy drugim blatem ciemnego ciasta.

Dekorujemy polewą.

Źródło