Granola czekoladowa

Wspaniale jest zacząć dzień od czegoś zawierającego czekoladę. Polecam Wam przygotowanie własnej granoli czekoladowej. Pracy z ty tyle co nic, a wiadomo, że domowa jest najlepsza, bez dwóch zdań! Jest to znakomity dodatek do jogurtu, ciepłego mleka lub po prostu jako przekąska do pochrupania. Delikatnie słodka, bardzo chrupiąca z dużą ilością orzechów i dobrej jakości czekolady. W żadnym sklepie takiej nie znajdziecie. Mój patent na szybkie i pyszne śniadanie, które pozytywnie nastraja na cały dzień, to: kremowy jogurt naturalny, kilka łyżek granoli i dowolne świeże owoce (plasterki banana, borówki, cząstki mandarynki). Koniecznie spróbujcie sami, jakie to pyszne!

Składniki:
300 g płatków owsianych (150 g górskich i 150 g błyskawicznych)
150 g orzechów (włoskich, brazylijskich, laskowych, migdałów)
3 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżki oleju rzepakowego
100 g miodu
60 g cukru trzcinowego
50 g czekolady
Przygotowanie:
W rondelku mieszamy olej, miód i cukier, delikatnie podgrzewamy. W dużej misce mieszamy płatki owsiane, posiekane orzechy, kakao i cynamon. Do suchych składników wlewamy mieszaninę miodu, oleju i cukru, wszystko razem dokładnie mieszamy, a następnie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni (grzanie góra/dół) przez 30 minut. Gorąca granola wydaje się wilgotna, po wystudzeniu nabiera chrupkości. Do wystudzonej granoli dodajemy posiekaną czekoladę.




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty