Składniki:
1 kg schabu
2 cebule
60 dkg ziemniaków
50 dkg pieczarek
2 papryki
1 puszka kukurydzy
1 puszka krojonych pomidorów
1 słoiczek koncentratu
200 g musu z pieczonej dyni
sól, pieprz
słodka i ostra papryka
zioła prowansalskie
maggi, ocet winny lub jabłkowy
do podania:
Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę, posypać przyprawami, skropić maggi i octem i odstawić najlepiej na noc do lodówki. Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić do rondla. Zeszklić na niewielkiej ilości oleju, dodać mięso i podsmażyć. Zalać wrzątkiem i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Dodać pokrojonej w kostkę ziemniaki, gotować około 10 minut i dodać pozostałe składniki: pokrojone w paski pieczarki, kukurydzę razem z zalewą, pokrojoną paprykę, wlać pomidory, koncentrat i dodać mus dyniowy. W razie potrzeby dolać wody. Całość gotować jeszcze około 20-30 minut. Doprawić do smaku. Podawać z chlebkiem czosnkowym. Smacznego 🙂
Jedna uwaga do wpisu “Zupa gulaszowa”