Zupa gulaszowa

Składniki:

1 kg schabu

2 cebule

60 dkg ziemniaków

50 dkg pieczarek

2 papryki

1 puszka kukurydzy

1 puszka krojonych pomidorów

1 słoiczek koncentratu

200 g musu z pieczonej dyni

sól, pieprz

słodka i ostra papryka

zioła prowansalskie

maggi, ocet winny lub jabłkowy

do podania:

czosnkowy chlebek odrywany

Przygotowanie:

Mięso pokroić w kostkę, posypać przyprawami, skropić maggi i octem i odstawić najlepiej na noc do lodówki. Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić do rondla. Zeszklić na niewielkiej ilości oleju, dodać mięso i podsmażyć. Zalać wrzątkiem i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Dodać pokrojonej w kostkę ziemniaki, gotować około 10 minut i dodać pozostałe składniki: pokrojone w paski pieczarki, kukurydzę razem z zalewą, pokrojoną paprykę, wlać pomidory, koncentrat i dodać mus dyniowy. W razie potrzeby dolać wody. Całość gotować jeszcze około 20-30 minut. Doprawić do smaku. Podawać z chlebkiem czosnkowym. Smacznego 🙂

Jedna uwaga do wpisu “Zupa gulaszowa

Dodaj komentarz