REKLAMA

AGD - wybierz na Ceneo.pl
Obsługiwane przez usługę Blogger.

Stollen

ciasto stollen




Lista składników jest dość długa, ale to ze względu na bardzo dużą ilość bakalii. Reszta już taka sama jak do prawie wsystkich ciast drożdżowych.

CO BĘDZIE POTRZEBNE DO PRZYGOTOWANIA STRUCLI STOLLEN?

  • bakalie , duuuużo bakali. Jezeli nie lubisz tych w przepisie poniżej, można zastąpić je innymi. W końcu to Twój smak.

  • rum - najlepiej ciemny. Jest go tu całkiem sporo, jednak alkohol wyparuję w trakcie pieczenia i leżakowania, więc dzieci też moga zjeść to ciasto.
  • drożdże - do tego przepisu lepiej użyć świeżych drożdży i nie zastępować ich suszonymi.

  • mąka do ciast drożdżowych - czyli taka o większej zawartości białka (glutenu).

  • jaja

  • masło - wyjęte z lodówki przed przygotowaniem, aby trochę zmiękło.

  • cukry - trzcinowy i waniliowy. Można zastąpić innym, ale nie ksylitolem. Ciasta drożdżowe na nim nie urosną.

  • przyprawy - można je zastąpić po prostu przyprawą do piernika




niemieckie ciasto bożonarodzeniowe


ciasto drożdżowe, strucla, keks, ciasto z bakaliami
boże narodzenie
niemiecka
Ilość: 2
Autor:

Stollen - niemiecka strucla bożonarodzeniowa

Stollen - niemieckie drożdżowe ciasto bożonarodzeniowe

Pyszne ciasto, które można upiec 2 tygodnie wcześniej i odłożyć, aby dojrzało.
przygotowanie: 10 minpieczenie / smażenie / gotowanie: 10 min czas całkowity: 20 min

Składniki:

Ciasto

  • 100 g złotych rodzynek
  • 100 g rodzynek sułtańskich
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100 g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 100 g mielonych migdałów
  • 50 g migdałów bez skórki
  • 125 ml ciemnego rumu
  • 50 g świeżych drożdży
  • 700-750 g mąki do ciast drożdżowych
  • 2 jaja
  • 150 ml mleka
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 30 g cukru waniliowego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatałowej

dodatkowo

  • 100 g masła
  • 150 g cukru pudru

Przygotowanie:

Jak przygotować TYTUŁ?

  1. Wszystkie bakalie (rodzynki, żurawinę, skórki cytrusowe i migdały zalać rumem, odstawić pod przykryciem na całą noc.
  2. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać 2 łyżki mleka, 1 łyżkę mąki. Wymieszać, odsatwić pod przykryciem na 25 minut.
  3. Mąkę (700g) przesiać do miski. Do mąki dodać zaczyn, jaja, mleko, masło, cukry, sól i przyprawy. Całość wymieszać, a następnie wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec dodać mieszankę owocowo-rumową. Ciasto odstawić pod przykryciem na ok. godzinę.
  4. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieść, podzielić na 2 części. Z każej porcji uformować bochenek. Wzdłuż dłuzszej krawędzi wałkiem robić wgłebienie w kierunku środka. Spłaszczoną połowę zarzucić na grubszą. Ciasta ułożyc na blasze, przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30-45 minut.
  5. Piekarnik rozgrzać do 200C, wstawić ciasto. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 180C, piec jeszcze ok 30 minut.
  6. Masło rozpuścić, posmarować gorące ciasto. Odstawić do ostygnięcia.
  7. Zimne ciasto ponownie posmarować roztopionym masłem i grubo posypać cukrem pudrem. Każde ciasto szczelnie owinąć folią aluminiową i papier. Wsadzić do zamykanej torebki lub puszki. Przechowywać w chłodnym miejscu 1-2 tygodni (można dłużej).

Smacznego :)

PROWADZISZ KONTO NA INSTAGRAMIE?
Zrób zdjęcie, oznacz mnie - @pelnytalerz i dodaj hashtag #pełnytalerz. Chętnie zajrzę i zostawię ❤

Brak komentarzy

Tu możesz wpisać swój komentarz :)

Gwiazdy

REKLAMA