środa, 16 grudnia 2020

Czekoladowo pomarańczowy pudding chia. Pyszne śniadanie lub deser.

 


Wspaniałe to uczucie kiedy schodzisz na dół na śniadanie a tam już czekają na ciebie takie pyszności. Pudding chia można przygotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki – wtedy nasionka napęcznieją jeszcze bardziej i pudding będzie bardziej gęsty. Jest to dobra opcja jeżeli rano mamy mało czasu.

Składniki:

  • 1/4 szklanki nasionek chia
  • 3/4 szklanki mleka (pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego)
  • czubata łyżeczka kakao
  • łyżka miodu
  • pomarańcza
  • gorzka czekolada (u mnie 85% zawartości kakao)

Sposób przygotowania:

Do miski wsyp nasiona chia i zalej mlekiem. Dodaj płynny miód oraz kakao. Dokładnie wymieszaj. Odstaw na parę minut i powtórz czynność. Poczekaj aż nasiona napęcznieją. Przelej do naczynia / szklanki w której będziesz podawać. Odstaw do lodówki na co najmniej 2h. Podawaj z plastrami pomarańczy oraz posiekaną gorzką czekoladą.





2 komentarze:

  1. i jest mozliwe kiedy coś zdrowego jest smaczne, a ten deser jest luksusowy dla podniebienia i ciała.

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę przyznać, że jeszcze nigdy nie próbowałam puddingu z chia. Może czas najwyższy :)

    OdpowiedzUsuń