Blog posts

Patelnia Azu z kurczakiem

Patelnia Azu z kurczakiem

Jednogarnkowe, Kolacja, Kuchnie świata, Kurczak, Obiady, Warzywa

Doskonałe danie jednogarnkowe kuchni wschodniej, czyli patelnia Azu z kurczakiem. Potrawa jest prosta w wykonaniu, smaczna i co najważniejsze – ze składników, które są w każdej kuchni. Warto również wspomnieć, że danie w przypadku użycia piersi z kurczaka, jest praktycznie bez tłuszczu. Sprawdzaliśmy – Azu równie dobrze smakuje bez mięsa jako doskonały obiad wegetariański!

Azu wywodzi się z kuchni tatarskiej. Dlatego nigdy nie występuje w wersji z wieprzowiną. Potrawę powinno się podobno przygotowywać tylko i wyłącznie w dobrym nastroju. Jeśli towarzyszą nam negatywne emocje, mogą one przejść potem na spożywających. Trudno powiedzieć ile w tym prawdy, ale warto o tym wiedzieć 😉

Przepis na Azu może być świetną odpowiedzią na Twoje pytanie: Co na obiad z kurczaka? Co na obiad z patelni? Co na szybki obiad? To sprawdzone danie z pewnością posmakuje Tobie i Twojej rodzinie.

Danie jednogarnkowe to zawsze dobry pomysł na dość szybki i pożywny obiad. Jeśli zainteresował Cię przepis na Azu z kurczakiem, to zapraszamy na krótki opis składników i przygotowania. Polecamy!

Patelnia Azu z kurczakiem


Patelnia Azu z kurczakiem

Składniki:

  • pierś z kurczaka: 500 – 600 g
  • cebula – 1 szt.
  • marchewka – 1 szt.
  • pasta pomidorowa – 1 łyżka
  • ziemniaki – 5 szt.
  • ogórki kiszone – 3 – 4 szt.
  • cukier – 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku
  • woda (lub bulion) – 1,5 – 2 szklanki
  • czosnek – 2 ząbki
  • mielona papryka – 0,5 łyżeczki
  • oregano: 1 łyżeczka
  • majeranek otarty: 1 łyżeczka
  • kminek do smaku ( można pominąć)
  • masło: 1 – 2 łyżki
  • zielenina ( natka, szczypiorek)

Patelnia Azu z kurczakiem


Patelnia Azu z kurczakiem

Wykonanie:

 Pierś z kurczaka kroimy w paski ok 4 – 5 cm długości i 1 – 1,5 cm grubości. Cebulę w półplasterki, obraną marchewkę oraz ogórki kiszone w podobne paski co filet. Natomiast obrane ziemniaki w słupki nieco większe od frytek.

Na patelni rozpuszczamy nieco masła i podsmażamy z każdej strony pierś. Następnie zdejmujemy i odstawiamy na później.

 Na tej samej patelni na odrobinie masła podsmażamy cebulę ciągle mieszając przez ok 2 minuty. Następnie dodajemy marchewkę. Po ok 2 minutach koncentrat pomidorowy oraz wodę lub bulion. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką, oregano oraz majerankiem. Jeśli lubimy, dodajemy nieco kminku i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu ok 10 minut.

W tym czasie na drugiej patelni podsmażamy na maśle ziemniaki. Tak, aby się zrumieniły z każdej strony. Na koniec je solimy i przekładamy na patelnię z warzywami. Dokładamy pokrojone ogórki i dusimy wszystko do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki lub szczypiorek.

Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych propozycji na szybkie dania. Min. doskonała kraszanka, niekwestionowany hit naszego bloga, pyszna i bardzo ładna zapiekanka wiejska, oraz kapustnica, czyli kapuśniak po słowacku, który polecamy szczególnie. Oraz tajemniczą karmuszkę... 😉

Smacznego!

Patelnia Azu z kurczakiem

Patelnia Azu z kurczakiem

Napisz komentarz