środa, 17 grudnia 2014

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i jajkiem pod żółtą pierzynką

Jakiś czas temu stojąc przed lodówką i szukając inspiracji na kolację wpadłam na pomysł skomponowania tej warstwowej sałatki z tuńczykiem i jajkiem pod żółtą pierzynką. Ku mojemu zdziwieniu wyszła znakomicie! Smaki poszczególnych składników wspaniale pasują do siebie! Ta sałatka z tuńczykiem i jajkiem od tamtego dnia regularnie gości u mnie w domu. Polecam tę sałatkę na Święta czy wszelkiego rodzaju uroczystości, ponieważ przez swoje warstwy i kolory wygląda znakomicie, szczególnie wtedy, gdy zrobiona jest w przezroczystym naczyniu. 
Serdecznie polecam ten przepis :-)

Składniki:

1 puszka tuńczyka
4-5 jajek (w zależności od wielkości)
1 mała cebula
1 łyżka majonezu
pieprz i sól


Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo (około 7 minut). 

Cebulę kroimy na bardzo drobną kostkę. 

Po ugotowaniu i obraniu jajek wyjmujemy ze środka żółtka. Najpierw zajmujemy się białkiem - szatkujemy je na kosteczkę i kładziemy na spód miski. 

Następnie wykładamy na białko cebulę, a na to tuńczyka. Tworzą się nam powoli piękne warstwy. 

Wszystko pokrywamy majonezem i posypujemy solą i pieprzem. 

Na samą górę ścieramy na tarce na małych oczkach żółtka.

Życzę smacznego :-)


5 komentarzy:

  1. Wow, bardzo fajnie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robie identyczną :) Jest fantastyczna !!
    Polecam CI robić w wysokiej prostej szklanej misce a wtedy będzie ona również powalać wyglądem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tę sałatkę, jest pyszna. :) Polecam również dodać kukurydzę ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zgłodniałam :) pyszna sałatka...

    OdpowiedzUsuń