wtorek, 15 grudnia 2020

Tłuczone ziemniaki z boczkiem, rozmarynem i majerankiem

Niby banalne a jednak pyszne, aromatyczne i (niestety) dość kaloryczne. Dlaczego w opisie tłuczone ziemniaki a nie puree? No właśnie, puree to aksamitna, jednolita masa, natomiast tłuczone ziemniaki posiadają grudki- tak kiedyś słyszałam od jednego mądrego :)

SKŁADNIKI:
Ziemniaki ( u mnie ok 1/2 kg.)
Średnia cebula
Wędzony, chudy boczek (kawałek ok. 6x6)
Majeranek
Świeży rozmaryn
Odrobina masła
Mleko

PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki gotujemy do miękkości-nawet mają się rozpada, na patelni przesmażamy boczek pokrojony w kosteczkę, na małym ogniu-ma się wytopić a nie przypalić, gdy zaczną robić się skwarki, dodajemy masło, drobno posiekaną cebulę rozmaryn i majeranek. Odcedzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, dolewamy gorące mleko, następnie mieszamy z zawartością patelni.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz