Święta bardzo mocno kojarzą się z przyprawami korzennymi, czyli między innymi z cynamonem, dlatego dzisiaj mam dla was serniczek cynamonowy.. Jest on na spodzie z kruchych ciasteczek, a masa serowa jest niezwykle delikatna i aromatyczna. Możemy dodać do niego dodać skórkę z pomarańczy, zmielone goździki, anyż, naturalny ekstrakt migdałowy, wybór należy do Was.
Składniki i przepis na kruchy spód:
- 300g ciastek pełnoziarnistych
- 90g masła
- łyżeczka cynamonu
Masło rozpuszczamy, a następnie studzimy. Ciasteczka z cynamonem mielimy w blenderze, dodajemy masło i mieszamy. Wysypujemy na spód tortownicy o średnicy 26cm i mocno dociskamy. Chłodzimy w lodówce do czasu przygotowania masy twarogowej.
Składniki i przepis na cynamonową masę twarogową:
- 800 g twarogu z wiaderka firmy Piątnica
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżeczki cynamonu
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki, a następnie miksujemy tylko do połączenia się składników. Wylewamy masę do schłodzonej foremki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150ºC. Pieczemy przez około 65-75 minut, po tym czasie sprawdzamy ciasto patyczkiem i ewentualnie przedłużamy lekko czas pieczenia. Sernika nie wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy go w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Wystudzone ciasto wkładamy do lodówki, a schłodzone oprószamy cynamonem.