wtorek, 15 grudnia 2020

Śledzie w buraczkach

Pyszne w smaku i pięknie kolorowe śledzie w buraczkach, nie muszą być nudne :)


Składniki:
- 2 płaty śledziowe w occie,
- 2 łyżki majonezu chrzanowego Kętrzyński,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 1/2 buraka ugotowanego,
- 1 łyżeczka musztardy stołowej Kętrzyński (do smaku),
- cukier (do smaku),
- zakwas buraczany (opcjonalnie),
- 1 cebula czerwona,
- sól, pieprz,
- koperek.

Wykonanie:
Buraka w skórce gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, obieramy. Śledzie kroimy w większą kostkę. W miseczce robimy sos: majonez, śmietana, musztarda, przyprawy. Doprawiamy do smaku sól, pieprz, cukier. 1/2 cebuli kroimy w kostkę, buraka ugotowanego skrajamy także w kosteczkę, koperek szatkujemy i wszystko ze sobą mieszamy. 
Dobra rada:
Dzień wcześniej lub kilka dni wcześniej możemy zanurzyć plasterki cebuli w zakwasie buraczanym. Będzie fajna, delikatna i pięknie zabarwi. Do sosu buraczanego możemy także dodać odrobinę zakwasu buraczanego. Dzięki temu uzyskamy piękny różowy kolor.

Zakwas przepis: tutaj

Przepis powstał we współpracy z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski - www.instagram.com/majonez_ketrzynski
Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari