Orkiszowe, wigilijne kluski z makiem

Kluski  z makiem to popularne danie wigilijne serwowane jako deser. W niektórych domach to obowiązkowy punkt menu. Nie znam tej tradycji, ale muszę przyznać, smakują wyśmienicie. Najłatwiej przygotować danie z gotowego makaronu kupionego w sklepie. Ponieważ danie jest wyjątkowe, makaron zrobiłam samodzielnie. By było i zdrowsze i bardziej wartościowe przygotowałam kluski z mąki orkiszowej, dodatkowo część mąki podmieniłam mąką pełnoziarnistą. Dodałam więcej wody, niż do tradycyjnego makaronu. Dzięki temu kluseczki są mięciutkie.

Wybór bakalii jest całkowicie dowolny, wg posiadanych zasobów i upodobań smakowych.

Smakosze makaronu na słodko będą zachwyceni tym daniem.

Składniki na makaron:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej (pół na pół jasna z pełnoziarnistą) + do podsypywania
  • niecałe 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła

Masa makowa

Dodatkowo:

  • 1 łyżka masła
  • śmietana kremówka — opcjonalnie

Przygotowanie:

  • masę makową przygotować wg przepisu z bloga
  • mąkę przesiać, wbić jajko, dodać szczyptę soli i gorącą wodę z wiórkami masła. Zagnieść ciasto i wyrabiać, aż będzie gładkie i sprężyste. Gdyby się kleiło dodać trochę mąki. Przykryć i odstawić na 15 minut
  • ciasto podzielić na 3 części, każdą część rozwałkować podsypując mąką. Pokroić na 10-15 pasy, nałożyć je kolejno na siebie i pociąć na 3-4 mm paseczki. Rozsypać na stolnicy przesypując delikatnie mąką, by się nie skleiły
  • kluski wrzucić do gotującej się wody i gotować od wypłynięcia 3-4 minuty
  • odcedzić, wymieszać z masłem i makiem
  • podawać polane śmietaną kremówką

SMACZNEGO !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *