Szyszki z ryżu preparowanego i krówek

 Tradycyjny deser, który jako dziecko kupowałam w szkolnym sklepiku. W ostatni weekend robiłam szyszki z moją córeczką. (tak, wiem powinny być pierniczki, ale dzieciom się nie odmawia). A że deser tego rodzaju jest łatwy, ekspresowy i smaczny, była zachwycona.


Na 20 sztuk:

400 g cukierków krówek
125 g masła
90 g ryżu preparowanego
1 czubata łyżeczka czarnego kakao


 Krówki i masło pokroić na drobne kawałki, włożyć do garnka z grubym dnem. Rozpuszczać krówki z masłem ciągle mieszając. Kiedy masa jest już rozpuszczona dodać kakao i bardzo dokładnie wymieszać. Następnie masę zdjąć z ognia i wsypać ryż preparowany, bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić masę do przestygnięcia. Kiedy masa jest już na tyle ostygnięta, że można ją swobodnie dotykać rękami, nabieramy porcje i formujemy szyszki. Układamy na papierze do pieczenia i odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne