poniedziałek, 14 grudnia 2020

Pain d’épices - francuski piernik dla zabieganych

Kiedy po raz pierwszy spróbowałam tego ciasta, które przygotował mój kolega Daniel, aspirujący na jednego z moich ulubionych cukierników, niemal płakałam ze szczęścia.
Miękkie, rozkosznie słodkie i rozpływające się w ustach...jak mogłam wcześniej nie znać tego wypieku?
Historia tego ciasta sięga XVw., kiedy pewien kuchmistrz z francuskiego Bourges wymyślił na cześć króla Karola VII pain d'épieces, czyli chleb żytni z przyprawami na miodzie gryczanym.
Przysmak tak zasmakował władcy, że niedługo potem rozpowszechnił się na cały kraj, różniąc się nieco składnikami w zależności od regionu.
I tak w Reims używano tradycyjnie mąki żytniej, a w Dijon pszennej, co także wpływało na smak końcowego wypieku.
Jednak prawdziwy sekret francuskiego piernika krył się w leżakowaniu w drewnianych kadziach przez dni, miesiące, a nawet lata, co wzmacniało smak i aromat.
Od XIXw. zaczęto dodawać do ciasta proszku do pieczenia, co znacznie przyspieszyło jego produkcję.
Tak, jak wiele jest receptur na polskie wypieki świąteczne, tak i we Francji jest z czego wybierać.
Najczęściej możecie spotkać tam bochenki piernika na mące żytniej, jednak ja zdecydowanie skłaniam się ku tej pszennej, która rozłożyła mnie na łopatki ♥
Cudnie miodowy, puszysty, o intensywnym, korzennym aromacie i mandarynkowym posmaku, który zamknęłam w lekkiej maślanej polewie (ale możesz polać gotowe ciastko lukrem lub czekoladą).
To smak bożonarodzeniowej błogości w każdym kęsie.
Do tego filiżanka gorącej kawy i można się rozmarzyć o spacerze po francuskich uliczkach, lawirując między płatkami śniegu i dźwiękami kataryniarza spod rozświetlonej milionem światełek wieży Eiffla.
Przygotowanie samego ciasta nie trwa dłużej, niż 15min, dlatego zdążą go przyrządzić nawet ci, którzy ścigają się z czasem do samych Świąt.
Możecie wzbogacić swój Pain d'épieces o mandarynkowy karmel, tak, jak robi to Daniel albo pominąć tę część, jak ja (ponieważ zdążyłam go spalić, a nie miałam więcej cukru...ale i tak piernik wyszedł przepyszny!).
Przedstawiam Wam zatem poniżej przepis Młodego Cukiernika, który w przyszłym roku zawalczy o tytuł na międzynarodowych zawodach World Skills w Szanghaju, i za którego już dziś trzymam kciuki! ;)





Pain d’épices - francuski piernik
Na 2 foremki po 500ml lub na 1 foremkę 1000ml
Potrzebujesz:
Piernik
  • 210 g mąki pszennej
  • 190 g miodu
  • 80 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 90 ml mleka
  • 80 g brązowego cukru
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika Przyprawa do piernika
  • 50 g cynamonu
  • 25 g mielonego imbiru
  • 25 g goździków
  • 25 g kardamonu
  • 20 g gałki muszkatołowej
  • 20 g ziela angielskiego
  • 1 g czarnego mielonego pieprzu
Karmel mandarynkowy (opcjonalnie)
  • 250g cukru
  • 100ml soku z mandarynek
  • 100g masła
  • 80g śmietanki 36%
Maślana polewa (opcjonalnie):
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki soku z mandarynki
Sposób przyrządzenie:
Piernik: 1. Nagrzej piekarnik do 155 °C.
2. Formy wysmaruj masłem i oprósz mąką. 3. Mleko zagotuj z anyżem. 4. Dodaj miód, masło, cukier trzcinowy i podgrzewaj, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści - wyjciągnij anyż. 5. W misce połącz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do piernika, zalej miodową mieszanią i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. 6. Wylej 1/3 porcji ciasta do formy, następnie rozlej porcję mandarynkwego karmelu, przykryj kolejną warstwą ciasta, następnie kolejną warstwą karmelu i zamknij ostatnią porcją ciasta lub przelej całe ciasto do formy (jeśli pominąłeś karmel). 7. Piecz przez 25 – 30 minut dla małych form, 40 – 45 minut dla dużych.
8. Jeszcze ciepłe ciasto posmaruj maślaną polewą i pozwól jej wsiąknąć w ciasto.

Przyprawa piernikowa:
1. Zmiel na puder wszystkie przyprawy i dokładnie połącz.

Karmel mandarynkowy:
1. Zagotuj śmietankę z masłem i sokiem z mandarynek.
2. Z cukru przygotuj karmel, podgrzewając go na suchej patelni do skarmelizowania.
3. Gorącym płynem zalej ostrożnie karmel, odczekaj chwilę i dokładnie wymieszaj.
4. Przecedź przez sitko.

Maślana polewa:
1. Masło wymieszaj z miodem i sokiem z mandarynek na jednolitą masę.

Smacznego!




































Pain d’épices - French gingerbread
For 2 500ml molds or 1 1000ml mold
Ingredients:
Gingerbread
  • 210 g of wheat flour
  • 190 g of honey
  • 80 g of butter
  • 1 teaspoon of baking powder
  • 90 ml of milk
  • 80 g of brown sugar
  • 1 star anise
  • 1 heaped teaspoon of gingerbread spice
Gingerbread spice
  • 50 g of cinnamon
  • 25 g of ground ginger
  • 25 g of cloves
  • 25 g of cardamom
  • 20 g of nutmeg
  • 20 g of allspice
  • 1 g of black ground pepper
Tangarine caramel (optional)
  • 250g of sugar
  • 100ml of tangarine juice
  • 100g of butter
  • 80g of cream 36%
Butter glaze (optional):
  • 2 teaspoons of butter
  • 1 teaspoon of honey
  • 2 teaspoons of tangarine juice
Method:
Gingerbread:
1. Preheat the oven to 155 ° C.
2. Grease the molds with butter and dust with flour.
3. Boil the milk with anise star.
4. Add honey, butter, cane sugar and heat, stirring constantly, until the sugar dissolves - remove the anise.
5. In a bowl, combine the sifted flour with the baking powder and gingerbread spice, pour the honey mixture and mix until completely combine.
6. Pour 1/3 of the dough into the mold, then pour a portion of the tangarine caramel, cover with another layer of dough, then another layer of caramel and close with the last portion of the dough or pour the entire dough into the mold (if you don't use the caramel).
7. Bake for 25 - 30 minutes for small molds, 40 - 45 minutes for large ones.
8. Brush the dough while still warm with the butter glaze and let it soak into the dough.

Gingerbread spice:
1. Powder all spices and combine thoroughly.

Mandarin caramel:
1. Boil the cream with butter and mandarin juice.
2. Prepare caramel from sugar by heating it in a dry frying pan until caramelized.
3. Pour the hot liquid carefully over the caramel, wait a while and mix thoroughly.
4. Pass through a strainer.

Butter glaze:
1. Mix the butter with honey and mandarin juice until smooth.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...