Prawie 9 lat prowadzę tego bloga i do tej pory nie pojawiły się tu lukrowane i ozdabiane pierniczki. A przecież pierniki i inne dania z piernikową przyprawą uwielbiam! Jaki był więc powód? Na samą myśl o tych wszystkich cukrowych dekorkach trzeszczących pod zębami oraz chemicznych barwnikach robi mi się słabo ;)
Jednak odkąd zostałam mamą, a moja córka podrosła na tyle, że dekorowanie pierników przed świętami stało się przyjemną tradycją, musiałam pójść na jakiś kompromis. I z tego powodu przedstawiam Wam dziś pyszne pierniki z naturalnymi i zdrowymi dodatkami. Lukier zabarwiłam liofilizowanymi owocami i warzywami. Truskawkowy i jagodowy to naprawdę coś wspaniałego! Jako dekoracje wykorzystałam suszone owoce oraz ekspandowaną ekologiczną komosę i amarantus. Ten ostatni wygląda jak złociste, malutkie koraliki. Wszystkie te produkty w swojej ofercie posiada marka Helpa, którą już kiedyś przedstawiałam Wam na Instagramie. Zresztą zdradzę Wam też, że wszystkie liofilizowane owoce i warzywa, które znalazły się w przepisach w mojej książce, to właśnie produkty tej marki. Korzystam z nich już od dawna i z całym przekonaniem polecam. Nawet do ciasta dodałam sekretny składnik, czyli kaszkę owsianą :) Mam nadzieję, że wypróbujecie, a przy dekorowaniu będziecie się bawić tak samo dobrze jak my.
Uprzedzając ewentualne pytania, pierniki z tego przepisu nie są twarde, więc nie połamiecie zębów ;) Natomiast na ostatnim zdjęciu widoczne są pierniki po kilku dniach od dekorowania, więc jak widać, intensywność naturalnego barwnika prezentuje się wspaniale.
pierniczki:
- 200 g mąki orkiszowej
- 200 g mąki owsianej
- 100 g Bio Kaszki Owsianej Helpa
- 200 g masła
- 150 g miodu
- 4 żółtka
- łyżka skórki startej z pomarańczy
- 20 g cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią
- 30 g przyprawy do piernika (domowej lub gotowej, dobrej jakości)
- łyżeczka sody
lukier:
- 200 g cukru pudru
- 5-6 łyżek gorącej wody
- owocowe/warzywne Bio Różdżki Smaku Helpa
- owocowe Bio Łyżki Smaku Helpa
dodatki:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto.
Wałkujemy na grubość 0,5 cm i wycinamy pierniczki.
Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 10 minut w 180 stopniach.
Studzimy na kratce.
Do cukru pudru dodajemy wodę i dokładnie mieszamy.
Jeśli lukier wyjdzie za gęsty, dodajemy jeszcze odrobinę wody, gdy za rzadki, więcej cukru pudru.
Gotowy przelewamy do kilku miseczek, a do każdej dodajemy wybraną Różdżkę Smaku lub Łyżkę Smaku.
Intensywność koloru stopniujemy poprzez ilość dodawanego owocu lub warzywa. Na zdjęciach widoczny jest lukier z dodatkiem, szpinaku, dyni, truskawki i jagody.
Pierniki ozdabiamy za pomocą kolorowego lukru oraz suszonych owoców i komosy i amarantusa.
Smacznego :)
Wpis powstał we współpracy z marką Helpa.
Brak komentarzy