Sernik szafranowy ze skórką mandarynkową

Składniki:

Spód:
70g kruchych ciasteczek
100g ciasteczek korzennych
75g masła

Sernik:
750g sera twarogowego na sernik
250g mascarpone
5 jajek
1 szklanka cukru
skórka starta z 2 mandarynek
2 łyżeczki likieru pomarańczowego (można pominąć)
0,25g szafranu w proszku
3 łyżki mąki pszennej lub budyniu śmietankowego
70ml śmietanki 36%
szczypta soli

Wykonanie:

Tortownice o śrenicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 150 stopni.

Spód:
Masło rozpuścić, ciasteczka pokruszyć. całość połączyć. Wyłożyć równomiernie na spód tortownicy.
Całość podpiec 10 min w piekarniku.

Sernik:
Mikserem wymieszać ser, mascarpone, budyniem lub mąką, skórką z mandarynek, cukrem, solą i szafranem.
Do jednolitej masy dodawać pojedynczo jajka. Miksować na niskich obrotach.
Na koniec dodać śmietankę i likier pomarańczowy.
Całość wylać na podpieczony spód.
Piec w temperaturze 150 stopni przez 60 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 120 i piec przez 30 min. Ostudzić i wstawić do lodówki na noc.

Dodaj komentarz