Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Życzenia świąteczne

 Z okazji nadchodzących świąt Wielkanocnych składam wszystkim życzenia zdrowych :) radosnych świąt :) oraz mokrego dyngusa :)  życzy autorka bloga

Szarlotka pychotka

 Szarlotka pychotka to doskonały wypiek, który łączy w sobie to co najlepsze zarówno z ciasta biszkoptowego, jak i z szarlotki. Mamy tu puszyste ciasto biszkoptowe oraz nieco kwaskowe jabłka i słodką bitą śmietanę. Całość tworzy niezwykłą kompozycję smaków. Moim zdaniem to ciasto, doskonale sprawdza się na spotkaniach lub do niedzielnej herbaty. Szarlotka pyszotka to deser, któremu nie można się oprzeć. Polecam !

Składniki:

ciasto biszkoptowe

300 g mąki pszennej

100 g cukru

8 g proszku do pieczenia

4 jajka

masa jabłkowa

1 kg jabłek

100 g cukru

100 ml wody

60 g galaretki cytrynowej

masa śmietanowa

250 ml śmietany 30%

100 g cukru pudru

15 g śmietanfixy

Ciasto biszkoptowe: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier. Miksujemy. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Studzimy. Kroimy na pół.

Masa jabłkowa: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka umieszczamy w garnku o grubym dnie. Dodajemy cukier i wodę. Dusimy około 15 minut. Dodajemy galaretkę cytrynową. Mieszamy. Odstawiamy na 30 minut, aby masa stężała. Masę wykładamy na jedną połowę ciasta. Chłodzimy w lodówce przez godzinę. 

Masa śmietanowa: Zimną śmietanę ubijam. Dodaję cukier puder i śmietanfix. Miksuję. Masę wykładam na jabłka. Przykrywam drugą połową ciasta. Dowolnie dekoruję. Chłodzę godzinę w lodówce.



Smacznego !

Komentarze

Popularne posty

Drukuj