piątek, 11 grudnia 2020

ZUPA Z PAPRYKI KONSERWOWEJ

 Błyskawiczna, przepyszna zupa o bogatym smaku. Gotowa w 15-20 minut.


 

  • papryka konserwowa 200 g
  • rosół 750 ml ( lub 1,5 kostki drobiowej )
  • szynka wędzona 100 g
  • śmietana 18 % 125 ml
  • 2 lekko czubate łyżki mąki
  • starty chrzan 1 łyżka lub łyżeczka
  • sos sojowy 1 łyżka lub łyżeczka
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz cytrynowy
  • natka pietruszki 2 -3 łyżki
  • ew. paprykowe pestki słonecznika 
  •  Paprykę osączyć z zalewy i zmiksować, nie musi być na gładko.
    Szynkę pokroić w cienkie słupki.
    Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką.
    Paprykę przełożyć da saganka, dodać szynkę i zalać rosołem.
    Gotować 7 minut a potem doprawić chrzanem, sosem sojowym, gałką, solą i pieprzem.
    Do śmietany dolać trochę gorącej zupy, wymieszać, wlać do zupy i zagotować.
    Zupę posypać natką pietruszki i ew. paprykowymi pestkami słonecznika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz