Sernik z bezą

Pyszny i bardzo elegancki sernik z chrupiącą bezą na wierzchu. Pięknie wyglądający sernik który sprawdzi się na wyjątkowe okazje.

Czas przygotowania: 45 min

Czas pieczenia: 110 min

YouTube player

 

Składniki: (na tortownicę 21 cm)

Ciasto kruche:

  • 150 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g cukru pudru
  • 75 g miękkiego masła
  • 2 żółtka

Masa serowa:

  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 kg sera twarogowego z wiaderka
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (35 g)
  • 125 ml mleka (1/2 szklanki)
  • 40 g oleju

* Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej

Beza:

  • 2 białka
  • 120 g drobnego cukru

Przygotowanie:

Ciasto kruche:

  • Do miski przesiej mąkę cukier puder i proszek do pieczenia, dodaj masło i rozetrzyj do uzyskania kruszonki
  • Dodaj żółtka i zarób ciasto kruche
  • Dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wylep ciastem, ponakłuwaj widelcem
  • Tortownicę z ciastem wstaw do zamrażalnika do czasu aż piekarnik nagrzeje się do 180°C (grzałka góra-dół)
  • Ciasto podpiecz przez 15 min

Masa serowa:

  • W czasie pieczenia się ciasta kruchego zmiksuj jajka z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę (ok. 8 min)
  • Dodaj ser i zmiksuj krótko do uzyskania jednolitej konsystencji
  • Budyń rozmieszaj z mlekiem i wlej do masy serowej, wlej również olej i zmiksuj do połączenia się składników, starając się nie napowietrzać zbytnio masy
  • Wyjmij podpieczone kruche ciasto i wylej na nie masę serową, potrząśnij tortownicą żeby masa się wyrównała
  • Piecz przez 50 min w temp 180°C

Beza:

  • Przygotowywanie bezy rozpocznij 10 min przed końcem pieczenia się sernika
  • Białka ubij ze szczyptą soli a kiedy piana zacznie robić się biała rozpocznij dodawanie cukru
  • Dodaj cukier małymi porcjami, po każdej miksując przez ok. 30 sek
  • Po dodaniu całego cukru miksuj bezę na wysokich obrotach aż cały cukier się rozpuści
  • Koniec miksowania bezy powinien zbiec się w czasie z końcem pieczenia sernika
  • Sernik wyjmij z piekarnika i wyłóż na niego ubitą bezę, szybko wyrównaj, możesz zrobić wzorki za pomocą szpatułki lub widelca

* Temperaturę piekarnika obniż w tym momencie do 150°C

  • Sernik z bezą wstaw ponownie do piekarnika na 15 min
  • Po upieczeniu wyjmij na blat i wystudź a następnie wstaw do lodówki najlepiej na całą noc

sernik beza mikser

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments