To już ostatni przepis na ciasteczka amerykańskie. Przepisy, które pojawią się w następnych dniach to m.in. wilgotny piernik z dodatkiem jabłek, brownie piernikowe, kruche pierniczki, kruche ciasteczka cytrynowe, dacquoise cynamonowy z bakaliami, kandyzowana skórka pomarańczowa, keks oraz parę niespodzianek… 🙂 Zachęcam do obserwowania bloga!
Ostatnio wykorzystywałem szafran do wypieku szwedzkich bułeczek, które mi niesamowicie zasmakowały, dlatego postanowiłem przetestować jak będzie on smakować w ciasteczkach… Muszę powiedzieć, że są pyszne, choć nie każdemu może podpasować ich zapach, ale na pewno jest to smak, który każdy powinien choć raz w życiu spróbować. 🙂
Składniki i przepis na amerykańskie ciasteczka z białą czekoladą i szafranem:
- 200g masła
- szklanka cukru pudru
- Szczypta soli
- 0,3g szafranu
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400g mąki pszennej
- 400g białej czekolady
Szafran mielimy w moździerzu i zalewamy niewielką ilością rozpuszczonego, ciepłego masła, żeby oddał swój aromat. Miękkie masło ubijamy do puszystości z dodatkiem cukru pudru i soli, na samym końcu dodajemy jajka w temperaturze pokojowej. Miksujemy do połączenia się składników. Do osobnej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. 400g białej czekolady siekamy nożem, dodajemy do mąki i mieszamy. Całość dodajemy do ubitego masła i wyrabiamy ręką do dokładnego połączenia składników. Chłodzimy przez około godzinę w lodówce, a w międzyczasie blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy średniej wielkości kulki, układamy je na blaszce w dużych odstępach (u mnie zmieściło się 9 lub 12, w zależności jakiej wielkości ciastka robiłem) i lekko rozpłaszczamy. Pieczemy w 180°C przez około 10-11 minut w zależności od piekarnika i wielkości ciasteczek, najlepiej samemu dopasować czas pieczenia. Gotowe ciasteczka będą lekko zarumienione z góry, ale najlepiej sprawdzić czy są dobre po ich spodzie. Ciastka po tym czasie będą nadal bardzo miękkie, kruszeją one dopiero w momencie studzenia.