Śledzie z suszoną żurawiną i cebulą

Śledzie z żurawiną i cebulą
Śledzie z żurawiną i cebulą
 

Śledzie to zadziwiająco pyszne ryby, które można przygotować na sto sposobów. Szczególnie te solone dają prawdziwe pole do kulinarnego popisu. Proponuję przepis na śledzie z suszoną żurawiną i cebulą, które zaskakują wyrafinowanym smakiem. Maślana konsystencja solonych filetów, słony posmak zalewy oraz słodycz i cierpkość suszonej żurawiny. Do tego przemacerowana cebula. Jest moc!


Przygotowanie tych pysznych jest szybkie i proste, jednak na efekt końcowy warto poczekać minimum dwa dni, a im dłużej śledzie z żurawiną będą się “przegryzać”, tym lepiej.

Składniki na śledzie z suszoną żurawiną i cebulą

  • 4 solone filety ze śledzi a’la Matias
  • 1 cebula
  • 3/4 szklanki suszonej żurawiny
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu balsamicznego
  • 5 ziaren pieprzu
  • 3 goździki
  • 1 ziele angielskie

Jak przygotować śledzie z suszoną żurawiną

Filety śledziowe dokładnie płuczemy i na 2 – 3 godziny zalewamy zimną wodą. Suszoną żurawinę płuczemy i zalewamy ciepłą wodą. Jeżeli śledzie będziemy marynować dłużej niż 2 dni żurawiny nie musimy namaczać - wilgoci nabierze z marynaty.
Wymoczone śledzie osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w niewielki cząstki. Cebulę kroimy w piórka.
W litrowym słoju układamy warstwami śledzie, cebulę oraz żurawinę. Dodajemy przyprawy. Wszystko zalewamy olejem z sokiem z cytrynowym lub octem balsamicznym. Zalewa powinna przykrywać śledzie - jeśli jej brakuje, dolewamy oleju.
Śledzie z żurawiną odstawiamy do lodówki na minimum 2 dni i 12 godzin odwracamy słoik wieczkiem do spodu. 

Polecam przepisy: Domowa suszona żurawina, Śledzie marynowane w zalewie octowej, Wigilijne śledzie z cebulą marynowane w oliwie i soku cytrynowym, Słatka śledziowa z burakami


Klasyczne, słone śledzie przełamane słodką żurawiną z nutką goryczy i cebulą. Takie połączenie z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom śledziowych przekąsek. Śledzie z żurawiną będą świetną przekąską o każdej roku, ale po ten przepis warto sięgnąć w czasie Bożego Narodzenia i żurawinowe śledzie podać na przykład jako jedna z dań wigilijnych.

Komentarze