środa, 9 grudnia 2020

Kurczak w serowej omaście

Jak ja to lubię! Nawet powiem więcej, ubóstwiam. Kilka losowych produktów i myśl…Kreatywne gotowanie, nieoczywiste połączenie produktów, kuchnia fusion, domeną moją.

 

 


 

 

 

 

 

Składniki:

 

 

500 g filetów z udek kurczaka

2 duże ziemniaki

200 g różyczek brokułu

500 ml bulionu warzywnego

3 łyżki serowej omasty z Czech

1 por (biała część)

150 g pieczarek

1 duża marchew

2 łyżki szczypioru

sól, pieprz



Przygotowanie:



Filety kroimy w kostkę. Podobnie ziemniaki.

 

Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach.

 

Por kroimy w piórka.

 

Brokuł sparzamy.

 

Pieczarki oczyszczamy, większe kroimy w ćwiartki.

 

Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy ziemniaki, pieczarki i por. Chwilę później dodajemy mięso, dusimy przez 5 min pod przykryciem.

 

Marchew po kilku chwilach.

 

Bulion warzywny mieszamy z serową omastą (czeskim sosem).

 

Pod koniec dodajemy brokuł. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

 

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

 

Dekorujemy posiekanym szczypiorem.

 

 


 

 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz