środa, 9 grudnia 2020

Pyszne pierniczki na choinkę


Pyszne pierniczki na choinkę, można przygotować je wcześniej, zanim zacznie się świąteczny rozgardiasz. Dzieci z radością nam pomogą.


Do garnka przełożyć miód, dodać masło, cukier, kakao oraz przyprawę piernikową.

Zagotować cały czas mieszając.

Przelać do miski

Odstawić do ostygnięcia.

Do miodu przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, rozbełtane jajko i zagnieść ciasto.

Ciasto zawinąć w folię i odstawić do następnego dnia.

Ciasto wałkować podsypując mąką.

Wałkować na grubość 4 mm.



Wycinać foremkami ciastka.

Jeżeli będziemy wieszać pierniczki na choince, należy zrobić w nich dziurki.




Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 minut.



Ostudzone pierniczki lukrować według uznania.

Najlepiej zrobią to dzieci.

To ma być dla nich zabawa.


Aby zrobić lukier, należy ubić białka z cukrem pudrem.



  • Ciasto:

  • 250 g miodu (u mnie wielokwiatowy),

  • 100 g masła,

  • 120 g cukru,

  • 1 – 2 łyżki przyprawy piernikowej*

  • 8 g kakao,

  • 600 g mąki pszennej,

  • 1 białko,

  • szczypta soli,


  • lukier:

  • 1 białko,

  • 150 g cukru pudru,

  • mąka do podsypywania


*ja sama przygotowuję mieszankę przypraw do piernika – goździki, ziele angielskie, anyż gwiazdkowy, imbir, cynamon, kardamon

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz